Rihanna

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rihanna
Rihanna v roku 2018
Rihanna v roku 2018
Základné informácie
Rodné meno Robyn Rihanna Fenty
Narodenie 20. február 1988 (36 rokov)
Saint Michael, Barbados
Bydlisko New York, New York, USA
Pôsobenie Speváčka, módna návrhárka, herečka, podnikateľka
Žáner R&B, Dance-pop, Pop, Dancehall, Reggae, Hip-hop
Roky pôsob. 2003 – súčasnosť
Deti 2
Vydavateľstvá Def Jam, SRP, Roc Nation, Westbury Road
Súvisiace
články
Jay-Z, Ne-Yo, Nicki Minaj, Eminem Beyoncé
Webstránka www.rihannanow.com

podpis Rihanny

Robyn Rihanna Fenty (* 20. február 1988, Saint Michael, Barbados) je barbadoská speváčka, herečka, módna návrhárka a podnikateľka. Narodila sa v Saint Michael, ale vyrastala v Bridgetowne. Prvýkrát vstúpila do hudobného priemyslu v roku 2003, kedy nahrala demonahrávky pod vedením hudobného producenta, Evana Rogersa. Napokon podpísala zmluvu s vydavateľstvom Def Jam Recordings po tom, čo úspešne prešla konkurzom hip-hopového producenta a rappera, Jay Z. Rihannine prvé dva štúdiové albumy Music of the Sun (2005) a A Girl like Me (2006) sa dostali do top 10 amerického rebríčka Billboard 200.

Jej tretí štúdiový album s názvom Good Girl Gone Bad (2007) a predovšetkým singel „Umbrella“ jej zabezpečili celosvetový úspech. Recording Industry Association of America (RIAA) ocenila 5 jej albumov platinovou platňou a tiež obdržala Grammy Award za album Unapologetic (2012). V roku 2016 vydala album Anti, ktorý sa umiestnil na prvej priečke rebríčka Billboard 200. Mnohé z jej singlov sa zapísali do svetového zoznamu najpredávanejších singlov všetkých čias, vrátane piesní „Umbrella“, „Take a Bow“, „Disturbia“, „Only Girl (In the World)“, „S&M“, „We Found Love“, „Diamonds“, „Stay“, „Live Your Life“ (s T.I.), „Love the Way You Lie“ a „The Monster“ (s Eminemom).

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Robyn Rihanna Fenty sa narodila 20. februára 1988 v Saint Michael na Barbadose. Jej matka Monica Braithwaite je účtovníčka na dôchodku, afro-guayanského pôvodu a jej otec Ronald Fenty je vedúci skladu, barbadoského a írskeho pôvodu. Rihanna má dvoch bratov (Rorrey a Rajad Fenty), dve nevlastné sestry a nevlastného brata z otcovej strany – každý od odlišnej matky z jeho predchádzajúcich vzťahov. Vyrastala v troj-izbovom bungalowe v Bridgetowne a so svojím otcom predávala oblečenie v stánku na ulici. Rihannino detstvo bolo hlboko ovplyvnené otcovou závislosťou na kokaíne a alkohole, čo viedlo k nestabilnému manželstvu jej rodičov. Počas detstva si prešla mnohými CT vyšetreniami, pretože trpela neznesiteľnými bolesťami hlavy: „Lekári si dokonca mysleli, že je to nádor, pretože to bolo dosť intenzívne.“ Keď mala 14 rokov, jej rodičia sa napokon rozviedli a jej zdravie sa začalo zlepšovať. Rihanna vyrastala pri reggae hudbe a začala spievať, keď mala asi 7 rokov. Navštevovala základnú školu Charles F. Broome Memorial Primary School a následne Combermere High School, kde študovala po boku budúceho anglického hráča kriketu, Chrisa Jordana a budúceho hráča vo West Indies cricket team, Kraigga Brathwaiteho. Rihanna bola vojenská kadetka sub-vojenského programu; speváčka a skladateľka Shontelle bola jej seržantka. Aj keď spočiatku chcela vyštudovať vysokú školu, napokon sa začala venovať hudobnej kariére.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

2003 – 2004: Začiatky kariéry[upraviť | upraviť zdroj]

Jej priateľ ju predstavil hudobnému producentovi Evanovi Rogersovi, ktorý na Barbadose trávil s manželkou dovolenku. Rogers bol veľmi prekvapený aký veľký talent sa v Rihanne ukrýva. Evan Rogers a jeho kolega Carl Sturken pomohli Rihanne nahrať v USA demo nahrávky a rozoslali ich do rôznych nahrávacích spoločností. Jedna z nich sa dostala do rúk Jay-Z, rappera a prezidenta spoločnosti Def Jam Records, ktorý s ňou podpísal zmluvu a nahrali spolu demo. Rihanna uviedla v jednom interview, že jej kamarátka a zároveň speváčka, ktorá kedysi tiež nahrávala v Def Jam, Fefe Dobson bola osobou, ktorú obdivovala. Podľa jej vlastných slov jej hudbu najviac ovplyvnili Alicia Keys, Beyoncé a jej karibský pôvod.

2005 – 2006: Music of the Sun a 'A Girl Like Me'[upraviť | upraviť zdroj]

Jej debutový album Music of the Sun na ktorom sa čiastočne autorsky podieľala vyšiel 30. augusta 2005. Jej album znie predovšetkým v štýle rnb, hip hopu a soulu. Prvý singel s názvom „Pon de Replay“ zaznamenal úspech v svetových rebríčkoch, obletel rádia celých Spojených štátov. Jej prvý veľký hit sa rýchlo vyskákal na druhé miesto v Billboards Hot 100 Chart vďaka vysokej hranosti v rádiách. Jednotkou vtedy bola pieseň „We Belong Together“ od Mariah Carey. Druhý singel „If It's Lovin' That You Want” zďaleka nedosiahol až taký veľký úspech ako prvý. V americkej hitparáde Billboard Hot 100 debutoval na 36. mieste a v britskej singlovej hitparáde na mieste 11. Samotný album sa v Amerike a Kanade dostal do top 10 najpredávanejších albumov a v Británii do top 40. Aj keď album ako celok dostal hodnotenie len dve a pol hviezdičky z piatich od časopisu Rolling Stone, v niekoľkých štátoch sa stal platinovým a v Amerike získal zlatú platňu. Ako súčasť propagácie albumu Rihanna robila predskokana pre Gwen Stefani na jej turné. Albumu sa predalo v Amerike cez 500 000 kusov a celosvetovo viac ako 2 milióny kusov. Ďalšie single z albumu už vydané neboli, pretože nasledujúci album A Girl Like Me vyšiel veľmi skoro po Music Of The Sun. Ale v Japonsku ešte napokon vydala singel „Let Me“, ktorý sa umiestnil na 8. priečke.

Rihanna počas vystúpenia na KIIS-FM Jingle Ball v decembri 2006

V roku 2006 podpísala Rihanna zmluvu na propagovanie značiek Nike a J.C.Penney. V apríli 2006 vydala svoj druhý album A Girl Like Me, menej ako osem mesiacov po prvom albume. Zaznamenal obrovský úspech. Album debutoval v USA na piatom a vo Veľkej Británii na štvrtom mieste. Pilotný singel z tohto albumu „S.O.S.“ bol použitý pri propagovaní spoločnosti Nike. Na MTV bol No.1 hitom niekoľko týždňov. Stal sa tak jej prvým singlom, ktorý sa dostal na prvú priečku hitparády Billboard Hot 100 a taktiež debutoval na prvom mieste v hitparáde Hot Digital Songs. V Austrálii skončil na prvom a vo Veľkej Británii na druhom mieste. Pre túto pieseň boli natočené dva videoklipy. Jeden Rihanna natočila k svojmu albumu ako singel, druhý natočila pre spoločnosť Nike. Druhý singel „Unfainthful“ napísal R&B spevák Ne-Yo. V piesni spieva o svojom pocite viny, ktorému čelí, pretože podvádzala svojho priateľa. Stala sa tak jej treťou piesňou, ktorá sa umiestnila v USA a vo Veľkej Británii v top 10. Singel „Unfainthful“ však počas jedného týždňa zaznamenal výrazný pokles v rebríčkoch. Tretí singel „We Ride“ nebol tak úspešný ako jeho predchodcovia. Nedostal sa do hitparády Billboard 100, ale vo Veľkej Británii obsadil 17. miesto a v hitparáde Hot Dance Club Play sa hneď umiestnil na prvom mieste. Napokon vydala štvrtý a zároveň aj posledný singel z tohto albumu „Break It Off“, ktorý naspievala v spolupráci so Seanom Paulom. Umiestnil sa na 45. mieste v americkom rebríčku, len na základe hranosti v rádiách. K tomuto singlu nebol natočený videoklip. Keď podpísala zmluvu s firmou Clinique, nahrala pieseň, ktorú opäť napísal Ne-Yo. Niesla názov „Just Be Happy“ a stala sa súčasťou propagácie tejto firmy.

Ďalšia pieseň, ktorá propagovala spoločnosť, bola pieseň nazvaná „Winning Women“, ktorú Rihanna nahrala spoločne s členkou skupiny Pussycat Dolls, Nicole Scherzinger, na propagáciu parfumu Secret. Rihanna herecky debutovala malou rolou vo filme Bravo Girls: Všetko alebo nič (Bring It On: All or Nothing), ktorý vyšiel 8. augusta 2006 a taktiž sa objavila v americkej telenovele All My Children a v seriáli Las Vegas. Neskôr Rihanna vyhlásila, že jej prekáža, keď jej ľudia diktujú, ako sa má správať, čo má robiť a čo si má obliecť. Preto sa jej nasledujúci album odlišuje od predchádzajúcich.

2007 – 2009: Good Girl Gone Bad a Rated R[upraviť | upraviť zdroj]

Rihanna sa vydala začiatkom roku 2007 do nahrávacieho štúdia s Ne-Yom, Timbalandom a ďalšími, aby natočila svoj ďalší, v poradí tretí štúdiový album Good Girl Gone Bad. Album vyšiel 5. júna 2007. Z albumu vzišlo osem hitov, medzi ktoré patrí svetový singel č.1 „Umbrella“, ktorý naspievala spolu s Jay-Z-m. Vo Veľkej Británii bol hitom číslo 1 mimoriadne dlho, až 10 týždňov bez prerušenia, čím sa stal najdlhšie hranou jednotkou v Británii od roku 1994, kedy sa singel skupiny Wet Wet Wet „Love Is All Around“ udržal na čele až 15 týždňov. Žene sa to naposledy podarilo v roku 1992 a bola ňou bola Whitney Houston s piesňou „I Will Always Love You“. Nasledovali ďalšie úspešné single „Shut Up and Drive“, „Don't Stop the Music“, ten sa umiestnil na tretej priečke v hitparáde Billboard Hot 100. Takisto vydala pieseň „Hate That I Love You“, ktorú naspievala v spolupráci s Ne-Yom. Rihanna spolupracovala na troch piesňach na albume s Timbalandom. Justin Timberlake sčasti napísal pieseň „Rehab“ a taktiež k nej naspieval vokály. V rozhovoroch sa jej často pýtali na názov albumu Good Girl Gone Bad (Z dobrého dievčaťa zlé). Názov naznačuje rozdiel medzi „starou a novou“ Rihannou. Samotná speváčka sa k tomu vyjadrila: „Zlá znamená cool, zlá znamená zábavná, zlá znamená mať postoj, zlá znamená byť drzá. Tento album je určite skvelou reprezentáciou toho, čím teraz som a kde práve vo svojej kariére som.“ Sedem týždňov po vydaní dostal tento album zlatú platňu a platinovú platňu od organizácie United World Albums Chart.

Rihanna vystupuje v Brisbane Entertainment Centre, 2008

Spolu so znovuvydaním jej tretieho albumu, nazvaného Good Girl Gone Bad: Reloaded, ktorý vyšiel 17. júna 2008, vydala Rihanna single „Take a Bow“, ktorý sa stal svetovým hitom číslo 1, duet s Maroon 5, „If I Never See Your Face Again“ a „Disturbia“, ktorý sa neskôr takisto stal hitom číslo jeden na Hot 100, čím bol v poradí už štvrtou skladbou, ktorá sa stala hitom číslo jeden. Rihanna mala celkovo už päť najlepších skladieb na Billboarde Hot 100, z toho štyri ako samostatná speváčka, („SOS“, „Umbrella“, „Take a Bow“ a „Disturbia“), ako aj T.I.ova pieseň „Live Your Life“, na ktorej s ním spievala. Týmto sa stala jednou z dvoch sólových speváčok na svete s najväčším počtom hitov na #1 v tejto dekáde, spolu s Beyoncé. Z albumu Good Girl Gone Bad sa v USA predalo viac než dva milióny kusov, za čo Rihanna získala dve platinové platne od asociácie RIAA. Tento album sa stal zatiaľ jej najlepšie predávaným albumom.

27. novembra 2007 koncertovala v Bratislave (Sibamac aréna), predskokanku jej robila Zdenka Predná.

24. decembra 2008 Rihanna oznámila, že na začiatku roku 2009 sa chystá začať nahrávať svoj štvrtý album.

8. februára 2009 mala Rihanna vystúpiť na odovzdávaní cien Grammy Awards 2009. Nevystúpila však, údajne kvôli dopravnej nehode. Neskôr sa ukázalo, že ju pravdepodobne napadol krátko pred vyhlásením jej vtedajší priateľ, R&B spevák Chris Brown. Speváka zatkli za ublíženie na zdraví. Rihannu po napadnutí hospitalizovali v nemocnici, kde jej zistili škrabance, modriny, porezania a údajne aj pokúsanie na ruke.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Diskografia Rihanny

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Bravo Girls: Všetko alebo nič (2006)
  • Bojová loď (2012)
  • Coldplay Live 2012 (2012)
  • Katy Perry: Part of Me (2012)
  • To je koniec! (2013)
  • Annie (2014)
  • Konečne doma (2015)
  • Valerian and the City of a Thousand Planets (2017)
  • Ocean's 8 (2018)
  • Ostrov Guava (2019)

Turné[upraviť | upraviť zdroj]

  • Rihanna: Live in Concert Tour (2006)
  • Good Girl Gone Bad Tour (2007 – 2009)
  • Last Girl on Earth Tour (2010 – 2011)
  • Loud Tour (2011)
  • Diamonds World Tour (2013)
  • The Monster Tour (s Eminemom) (2014)
  • Anti World Tour (2016)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Rihanna

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]