Robert Schuman

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Robert Schuman
Robert Schuman
Robert Schuman, podpis (z wikidata)
1. predseda Európskeho parlamentného zhromaždenia
V úrade
1958 – 1960
Hans Furler Nástupca
Biografické údaje
Narodenie29. jún 1886
Clausen, Luxembursko
Úmrtie4. september 1963 (77 rokov)
Scy-Chazelles, Francúzsko
Odkazy
Robert Schuman na robert-schuman.com
Spolupracuj na CommonsRobert Schuman
(multimediálne súbory)

Dr. jur. Robert Schuman (* 29. jún 1886, Clausen, Luxembursko – † 4. september 1963, Scy-Chazelles, Francúzsko) bol francúzsky politik luxembursko-lotrinského pôvodu.

V rokoch 19471948 zastával post ministerského predsedu a v rokoch 19581960 pôsobil ako prezident Európskeho parlamentu; ako minister zahraničných vecí (1948 – 1952) sa význačnou mierou podieľal na vytvorení Montánnej únie (tiež Schumanov plán), spolu s Jeanom Monnetom sú považovaní za zakladateľov Európskej únie.

Schumanove európske aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

Schumanovo meno sa spája s Európou oveľa viac ako meno ktoréhokoľvek iného politika. Je pevne spojené s jej povojnovým usporiadaním a s vytvorením dnešnej Európskej únie. Svoju dráhu európskeho politika začal Schuman roku 1948, keď sa stal ministrom zahraničných vecí v celkom ôsmich vládach (až do roku 1952). Už v tom čase začal koncipovať budúci vzhľad Európy, neskôr sa jeho snahy začali nazývať Schumanov plán.

Z 9. mája 1950 pochádza jeho historické Vyhlásenie o novom usporiadaní Európy (tzv. Schumanova deklarácia), počnúc vznikom Montánnej únie, ktorá vyústila do vzniku Európskej federácie. Samotná Montánna únia bola založená v Paríži 18. apríla 1951, Schumanove plány na európske spoločenstvo však vo Francúzsku nemali podporu, a tak sa Schuman v roku 1952 vzdal svojho úradu.

Roku 1953 vstúpil do platnosti európsky Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd (aj Štrasburská konvencia[1]), na ktorého tvorbe sa významnou mierou podieľal. Schuman potom podnikol mnoho ciest po Európe a presadzoval uskutočnenie svojej myšlienky zjednotenej Európy. Zadosťučinenie prišlo roku 1957, keď boli prijaté Rímske zmluvy; o rok neskôr bol zvolený za prvého predsedu Európskeho parlamentu, v tom istom roku mu udelili Karlovu cenu mesta Aachen.

Robert Schuman bol aj horlivým zástancom porozumenia medzi Nemeckom a Francúzskom.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. stiahnuteľná v češtine na adrese [1]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]