Robert Ettinger

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Robert Ettinger
Robert Ettinger v roku 1940
Robert Ettinger v roku 1940
Rod. menoRobert Chester Wilson Ettinger
Narodenie4. december 1918
Atlantic City, New Jersey, USA
Úmrtie23. júl 2011 (92 rokov)
Detroit, Michigan,, USA
Odkazy
Webstránkacryonics.org

Robert Ettinger, plným menom Robert Chester Wilson Ettinger, (* 4. december 1918, Atlantic City, New Jersey – † 23. júl 2011, Detroit, Michigan) bol jeden zo zakladateľov a priekopníkov transhumanizmu.

Zakladateľ kryonického hnutia[upraviť | upraviť zdroj]

Inicioval a podnietil vznik kryonického hnutia, ktorého podstatou je kryonická suspenzia čiže zmrazenie človeka a jeho znovuoživenie v čase pokročilejších znalostí. Robert Ch. W. Ettinger pôsobil ako profesor fyziky.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Vydal knihy The Prospect of Immortality (1964), Man into Superman (1972) a Youniverse (2009). Tieto sa stali základnou literatúrou kryonického hnutia a transhumanizmu. Kniha Roberta Ettingera The Prospect of Immortality (1964) odštartovala myšlienku kryonickej suspenzie.

Filozofia kryoniky[upraviť | upraviť zdroj]

Robert Ettinger v knihe The Prospect of Immortality (1964) tvrdí, že medicínska technológia sa zdá neustále napredovať a odkedy veda objavila, že chemické aktivity sa úplne zastavia pri dostatočne nízkych teplotách, bude možné zmraziť dnes osobu v tekutom dusíku a uchovať telo až do času, keď technológia bude dostatočne pokročilá, aby mohla opraviť poškodenia zmrazením a navrátiť pôvodnú podobu oživením. Podľa Ettingera kryonika ponúka lístok do budúcnosti. Ettinger tvrdí, že sa musíme postarať iba o to, aby naše telá boli po smrti uložené vo vhodných mraziacich rakvách, pokiaľ nenastane doba, v ktorej nám veda bude schopná pomôcť. Čokoľvek nás dnes zabíja, či už staroba alebo choroba, a tiež aj keď sú zmrazovacie techniky v dobe našej smrti ešte veľmi primitívne, skôr alebo neskoršie v budúcnosti vyrastú naši priatelia, ktorí nás znovu oživia a uzdravia.

Funkcie v inštitúciach[upraviť | upraviť zdroj]

Robert C. W. Ettinger vykonával funkcie prezidenta The Cryonics Institute a The Immortalist Society.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]