Rock against communism

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Rock against communism (R.A.C., RAC) - v preklade „Rock proti komunizmu je nacionalistická hudobná platforma. Skupiny hrajúce pod touto hlavičkou majú spravidla buď otvorene nacionalistické texty - námety ako rasové násilie, antisemitizmus, ódy na pohlavárov nacistickej tretej ríše a pod., alebo vystupujú s istou dávkou kamufláže a v textoch sa stavajú hlavne proti prisťahovalcom, ľavicovej politike, drogám a vyjadrujú podporu nacionalizmu.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Kampaň s týmto názvom vznikla roku 1978 v Spojenom kráľovstve ako odpoveď ultrapravice na antirasistické podujatia hudobných skupín konajúce sa pod hlavičkou R.A.R. (Rock against racism - Rock proti rasizmu). Keďže neonacisti nemohli otvorene propagovať fašizmus a rasistické myšlienky napríklad ako „Rock za rasizmus“ alebo „Rock proti prisťahovalcom“ stavili na antikomunizmus, ultrapravici vlastný. Takto sa názov stal prijateľnejším a pre nezainteresovaného nijako nesúvisel s neonacizmom. „Rock proti komunizmu“ podporovala aj britská krajne pravicová strana National Front - NF (Národný front).

Prvý koncert pod značkou R.A.C. sa konal v anglickom Leeds v roku 1978, vystúpili na ňom kapely The Dentists a The Ventz. Ďalší koncert sa uskutočnil v roku 1979 a na jar 1983, kde vystúpila ako hlavná hviezda večera neonacistická skupina Skrewdriver. Potom sa už koncerty konali častejšie a vystúpili na nich skupiny ako: Brutal Attack, Skullhead, Squadron, Sudden Impact, Ovaltinees, Lionheart, No Remorse, Violent Storm, Battlezone a iné.

Onedlho začali R.A.C. koncerty napádať členovia antifašistických organizácií ako Anti-Fascist action (Antifašistická akcia) a Anti-Nazi League (Antinacistická liga). Táto skutočnosť prinútila organizátorov konať podobné akcie utajene, čím samozrejme sama obmedzila svoj vplyv na verejnosť. K dôvodom utajenia sa neskôr pridal aj strach z policajnej perzekúcie, hlavne kvôli textom progagujúcim neznášanlivosť.

Hudobné štýly[upraviť | upraviť zdroj]

Keďže príslušnosť k platforme Rock against communism vyjadrujú hlavne texty a politická príslušnosť členov skupiny, stretávame sa s viacerými hudobnými štýlmi. Spoločným rysom je rýchla a energická hudba ako napr.: metal (najčastejšie NSBM-národne socialistický black-metal), punk (Nazi-punk), Oi!, hard-core (Hate-core). Iróniou je, že ide o štýly, ktorých vznik nemá nič spoločné s rasizmom a fašizmom, ale boli jednoducho prebraté neonacistami.

Najznámejšie R.A.C. kapely[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]