Rocket (rušeň)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rušeň "ROCKET"
dobové vyobrazenia rušne

Rocket (dosl. raketa) je parný rušeň konštruktéra Roberta Stephensona, postavená roku 1829. Znamenal predel v histórii koľajovej dopravy. Konštrukcia obsahovala rad vtedy prevratných prvkov, ktoré sa uplatňovali v stavbe parných lokomotív po celé ďalšie storočie. O jej stavbu sa podľa neskorších zistení významne zaslúžil aj Robertov otec George Stephenson. Vzhľadom na jej konštrukciu sa lokomotíva dočkala niekoľkých označenie ako prvá:

Stephensonova Rocket, prvá vysokorýchlostná lokomotíva.
– Angus Sinclair dostupné online Development of the locomotive engine
Raketa bola prvá skutočne „moderná“ lokomotíva s trubkovým kotlom a umelým ťahom.
– Franco Tanel, Železnice, ISBN 978-80-7209-945-0

Označením moderné sa mieni trubkový kotol, vytvorenie umelého ťahu vypúšťaním pary do komína, rozvod pary pomocou výstredníkov a iné.

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

ROCKET je po prestavbe uchovaná v londýnskom Science museum (rekonštrukciou v roku 1830 vznikol úplne odlišný stroj)

Rocket bola dvojnápravová lokomotíva s jedným hnacím a jedným bežným nápravami, s dvojitým parným strojom s jednoduchou expanziou na mokrú paru. V lokomotíve Rocket bol použitý viacrúrkový kotol, ktorý je oveľa účinnejší a efektívnejší pre prenos tepla medzi spalinami a vodou, predchádzajúce rušňové kotly boli konštruované iba ako plamencové (jedna rúrka obklopená vodou). V lokomotíve Rocket bol použitý valcový kotol s 25 medenými dymovými rúrkami s priemerom 75 mm. Oproti predchádzajúcim riešeniam s jediným plamencom tak výrazne vzrástla výhrevná plocha kotla a tým aj množstvo vyvinutej pary (výkon kotla na jednotku objemu). Skriňový kotol bol oddelený od valcového kotla, iba ich vodné priestory boli prepojené medenými komunikačnými rúrkami. Na valcový kotol nadväzoval vpredu komín (ešte bez dymnice) s dyšnou, v ktorej výfuková para z valcov vyvoláva umelý ťah a tým zlepšuje odťah z ohniska. O vynález dyšny sa viedli spory medzi sirom Goldsworthy Gurneyom a Timothy Hackworthom.

Rocket mala dva valce naklonené o 35° stupňov nahor z vodorovnej polohy. Väčšina predchádzajúcich typov lokomotív mala vojne umiestnené zvisle, čo spôsobovalo nerovnomerný kolísavý pohyb lokomotívy. Piesty pôsobili cez kľukový mechanizmus na hnacie kolesá priemeru 1,4 m. Kolesá bežného dvojkolesia mala priemer 0,76 m. Usporiadanie náprav bolo teda (podľa značenia): A1 1 / 2 0-2-2.

Hoci bola Rocket konštrukčne veľmi podareným strojom, bola už v roku 1830 prestavaná tak, že vojne boli premiestnené do takmer vodorovnej polohy so sklonom 8°. Ďalej bolo osadené nové ohniska, dymnice, železná kolesá bežného dvojkolesia a ďalších úpravy. Lokomotíva tiež dostala nový tender.

Autori konštrukcie[upraviť | upraviť zdroj]

Neskôr sa vyskytli dohady, kto je skutočným konštrukčným otcom rušňa. George Stephenson navrhol niekoľko lokomotív už skôr, ale nie tak dokonalých ako Rocket. V čase, kedy bola Rocket navrhnutá a postavená, bol vo Forth Banks Works a žil v Liverpoole, kde dohliadal na budovanie trate z Liverpoolu do Manchesteru. Jeho syn Robert Stephenson sa nedávno vrátil z pracovnej stáže v Južná Amerike a pokračoval ako výkonný riaditeľ spoločnosti Robert Stephenson and Company. Náplňou jeho práce bolo navrhovanie a výroba nových lokomotív. Hoci bol v častom kontakte so svojím otcom Georgom v Liverpoole a pravdepodobne použil jeho návrhy, nemožno asi pripísať konštrukciu iba Robertovi Stephenson. Tretia osoba, ktorá má významný podiel na konštrukcii rušňa je Henry Booth, pokladník Liverpool and Manchester Railway, ktorý veril ich konštrukčným schopnostiam, a navrhol Robertovi Stephensonovi, že by mal použiť viactrubkový kotol.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Fotografie z expozice: National Railway Museum York

Parametre[upraviť | upraviť zdroj]

Výrobca Robert Stephenson & Co
Rok výroby 1829
Hmotnosť v službe 4 320 kg
Rozchod koľají 1 435 mm
Rázvor 2 184 mm
Dĺžka cez spriahadlá 6 558 ~ 7 300 mm
Výška ~ 4 900 mm
Maximálna rýchlosť 46 (58) km/h
Ťažná sila 4,2 kN / 960 lb
Usporiadanie pojazdu A1 - 1/2 - 0-2-2
Priemer hnacích a spriahnutých dvojkolesí 1 435 mm / 4 ft 8½in
Priemer behúňov 762 mm / 2 ft 6in
Typ motora parný stroj
(mech. sústava)|kľukový mechanizmus
Počet valcov 2
Prenos krútiaceho momentu mechanická sústava
Palivo uhlie

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]