Roger Louis Schütz-Marsauche

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Roger Louis Schütz-Marsauche
švajčiarsky mních
Roger Louis Schütz-Marsauche
Narodenie12. máj 1915
Provence, Švajčiarsko
Úmrtie16. august 2005 (90 rokov)
Taizé, Francúzsko
Odkazy
Webstránkataize.fr
CommonsSpolupracuj na Commons Roger Louis Schütz-Marsauche

Roger Louis Schütz-Marsauche (* 12. máj 1915, Provence, Švajčiarsko – † 16. august 2005, Taizé, Francúzsko) známy aj pod menom Frère Roger (franc. Frère znamená brat) bol švajčiarsky mních, zakladateľ a predstavený ekumenickej Komunity z Taizé.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v protestantskej rodine Charlesovi Schützovi a Amélie Marsauchovej ako deviate dieťa. V roku 1931 prekonal ťažkú tuberkulózu a v 1936 začína študovať teológiu v Lausanne, neskôr v Štrasburgu. V 1939 sa stal predstaveným miestneho študentského spolku kde zaviedol pravidelné stretávanie, rozhovory a rozjímania v ústraní.

20. augusta 1940 prišiel po prvýkrát do dedinky Taizé v Burgundsku, kde neskôr založil komunitu Taizé. Tu si kúpil starý dom a pomáhal politickým utečencom, najmä Židom. O dva roky pre svoju prácu musel Taizé opustiť a dva roky žil v Ženeve, kde sa k nemu pripojili prví traja bratia. V roku 1944 sa so spoločníkmi vrátil do Taizé.

V roku 1949 zložilo sľuby prvých sedem bratov, v tom istom roku na odporúčanie kardinála Gerliera odišiel na audienciu k pápežovi Piovi XII. Od roku 1951 so svojimi spoločníkmi chodil na miesta veľkej chudoby, alebo rozkolov: po prevrate v Čile, počas a po páde komunizmu v Prahe, počas vojny v Libanone, v Kalkate, Afrike, Bulharsku, Poľsku, vo Východnom Nemecku.

V roku 1953 predstavil knihu Pravidlá Taizé v ktorej predložil základy komunity.

V roku 1958 sa stretol s pápežom Jánom XXIII., po tomto stretnutí sa stretával s pápežmi minimálne raz ročne. V roku 1960 po prvýkrát pozval na trojdňové stretnutie katolíckych biskupov a protestantských pastorov. Bolo to prvé stretnutie tohto druhu od 16. storočia.

V roku 1962 bol pozvaný ako pozorovateľ na Druhý vatikánsky koncil.

V roku 1976 navštívila Taize Matka Tereza z Kalkaty.

V roku 1981 navštívil Prahu. Mal zakázané verejne hovoriť. Stretol sa s kardinálom Františkom Tomáškom, pastorom Alfrédom Kocábom a tajne s biskupom Karlom Otčenáškom. V roku 1988 tajne vstúpil na komunistickú pôdu ČSSR.

V roku 1985 prednášal generálnemu tajomníkovi OSN Javierovi Pérezovi de Cuéllar návrhy mladých ako OSN môže budovať dôveru medzi národmi.

V roku 1986 pápež Ján Pavol II. prišiel do komunity v Taizé.

Naposledy na verejnosti hovoril v roku 2004 v Lisabone na XXV. Európskom stretnutí mladých.

16. augusta 2005 bol počas večernej modlitby v Taizé, v prítomnosti tisícov mladých ľudí (približne 2 500), dobodaný na smrť. Zavraždila ho Luminiţa Roxandra Solcan, 36-ročná duševne narušená Rumunka.

Brat Roger bol celosvetovo uznávanou autoritou v ekumenickom hnutí. V súčasnej dobe má spoločenstvo asi 100 bratov, tak katolíckej cirkvi, ako aj rôznych evanjelických cirkví z viac ako 25-tich národov.

Komunita z Taizé sa venuje praktickému ekumenizmu hlavne medzi mladými kresťanmi. V Taizé vznikol nový spôsob spolužitia ľudí rôznych vyznaní. Každoročne putujú do Taizé státisíce mladých ľudí z celej Európy.

Za svoje „dielo zmierenia“ dostal Schütz okrem iného Templetonovu cenu (1974), Cenu Karola Veľkého (1989), Cenu UNESCO za výchovu k mieru (1988), mierovú Cenu „Friedenspreis des Deutschen Buchhandels“, Cenu Roberta Schumana za prínos k budovaniu Európy (1992).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]