Roger de Bussy-Rabutin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Roger de Bussy-Rabutin
francúzsky spisovsteľ
gróf Roger de Bussy-Rabutin
gróf Roger de Bussy-Rabutin
Narodenie13. apríl 1618
zámok Épiry, Saint-Émiland, Francúzsko
Úmrtie9. apríl 1693 (74 rokov)
Autun, Francúzsko
RodičiaLéonor de Rabutin
ManželkaGabrielle de Toulongeon, Louise de Rouville
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Roger de Bussy-Rabutin
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Roger de Bussy-Rabutin

Roger de Rabutin, gróf z Bussy, zvaný Bussy-Rabutin (* 13. apríl 1618, zámok Épiry, Saint-Émiland, Francúzsko – † 9. apríl 1693, Autun, Francúzsko) bol spisovateľ, známy pre svoj zmysel pre humor a iróniu.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Bussy-Rabutin sa narodil ako tretí syn Léonora de Rabutin, avšak smrť jeho dvoch starších bratov spôsobila, že sa práve on stal dedičom rodinného majetku. Po ukončení štúdií u jezuitov v Autun a štúdiách v Paríži, vstúpil mladý Bussy-Rabutin vo svojich šestnástich rokoch do armády, zúčastnil sa viacerých výprav a neskôr pokračoval vo vojenskej kariére svojho otca, ktorá mu dopomohla až k miestu kráľovského poručíka.

Sám tvrdil, že jeho dve ambície sú stať sa "cestným mužom" a zasvätiť svoj život kariére vojaka. V roku 1643 sa oženil so sesternicou Gabrielle de Toulongeon a na niekoľko rokov opusti armádu. Jeho manželka však v roku 1646 pri pôrode umiera, a tak sa Bussy-Rabutin vrhá do dobrodružstva únosu bohatej vdovy Madame de Miramion, ktorý nedopadne podľa očakávania, a tak sa gróf hneď ožení s Louise de Rouville.

V roku 1659 sa Bussy zúčastnil škandalóznych orgií počas svätého týždňa a dostal sa tak do nemilosti kráľa. Uchýlil sa na rodnú zem, na zámok v Bussy-le-Grand, v Burgundsku a začal sa venovať ďalšej záľube, písaniu Milostných poviedok Galov, milostných historiek bohatých dám kráľovského dvora: chcel tak pobaviť svoju milenku, markízu de Montglas. Táto veselá zbierka poviedok voľne kolovala obsahujúc veľké množstvo apokryfov. Avšak zbierka sa dostane do rúk istej grófky, ktorá ju doplní o ďalšie historky a zbierku oficiálne vydá, avšak pod menom Roger de Bussy-Rabutin. Prirodzene, výtlačok sa dostal do rúk Ľudovíta XIV. a spôsobil veľký škandál, ktorý uvrhol grófa Bussy-Rabutin na niekoľko mesiacov do Bastilly.

Po prepustení sa uchýlil do exilu na svoj zámok v Burgundsku. Počas sedemnástich rokov exilu sa neustále pokúšal získať späť kráľovu milosť, avšak neúspešne, až neskôr dostal pozvánku na kráľovský dvor pri príležitosti inaugurácie zámku vo Versailles, avšak Bussy-Rabutin vidiac kráľov nezáujem o jeho osobu sa nakoniec sklamaný vrátil na zámok v Burgundsku, kde sa obklopil mnohými maľbami pripomínajúcimi život na kráľovskom dvore a v armáde.

Bussy-Rabutin je taktiež autorom Genealógie rodu Rabutin, ktorá bola vydaná až v roku 1867, naopak jeho Úvahy o vojne boli vydané prvýkrát už v roku 1746.

Jediný syn grófa sa stal biskupom v Luçon.

Diela[upraviť | upraviť zdroj]

  • Milostné poviedky Galov (Histoire amoureuse des Gaules, 1666)
  • Zemepisná mapa kráľovského dvora a iné galantnosti
  • Pamäti
  • Listy pána Roger de Rabutin, grof z Bussy
  • Prejav k rodine

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Predchodca
Nicolas Perrot d'Ablancourt
Kreslo 20
Francúzska akadémia

16651693
Nástupca
Jean-Paul Bignon