Rok na vsi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Rok na vsi s podtitulom Kronika moravské dědiny je románová kronika Aloisa Mrštíka za spoluautorstva jeho brata Viléma v dvoch zväzkoch, vydaná prvýkrát v rokoch 1903 – 1904.

Rok na vsi popisuje udalosti vo fiktívnej moravskej dedinke Habrůvce pravdepodobne od jesene do leta jedného roka v poslednom desaťročí 19. storočia.[pozn 1] Autor v diele ukazuje rôzne zvyky, tradície, obyčaje a zábavy, ktoré sa cez rok konajú na vsi. Dialógy postáv používajú dialekt na pomedzí hanáckeho a slováckeho nárečia. Inšpiráciou bola Aloisovi dedina Diváky, kde pôsobil ako učiteľ a správca školy.

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Autor uvádza rok zápisom 189*. Na niekoľkých miestach v texte možno síce podľa sviatkov katolíckeho kalendára a uvedeného dňa v týždni vyhľadať konkrétny rok, ale výsledky sa líšia. Napr. na Šimona a Judy (28. októbra) bola nedeľa v roku 1894, na sv. Emericha (5. novembra) bola nedeľa v rokoch 1893 a 1899, 29. februára (prestupný rok) bol v rokoch 1892 a 1896, Veľkonočná nedeľa pripadla na 1. apríla v roku 1888 atď.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Wikizdrojoch Wikizdroje ponúkajú pôvodné diela od alebo o Rok na vsi

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rok na vsi na českej Wikipédii.