Ropná škvrna

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ropná škvrna v okolí ťažobnej plošiny

Ropná škvrna je škvrna, ktorá vzniká v dôsledku úniku tekutej ropy, či iného ropného produktu do okolitého prostredia v dôsledku ľudskej činnosti. Ide o druh znečistenia.

Termín je často chápaný na označenie úniku ropnej látky do oceánu, či do pobrežných vôd, ale vo všeobecnom chápaní označuje akékoľvek vyliatie ropnej látky do prostredia. Môže ísť o vyliatie surovej nespracovanej ropy, rafinovanej ropy, benzínu, nafty atď. Pri úniku ropných látok často trvá mesiace až roky, než sa prostredie opätovne vyčistí do pôvodného stavu pred únikom.[1] Mimo ľudského zavinenia sa môže ropa do prostredia dostať tiež prírodnými pochodmi únikom z miest, kde bola akumulovaná.[2] Väčšina znečistení ľuďmi je spôsobená únikom ropných látok z pevniny, ale najväčšej pozornosti sa dostáva nehodám tankerov, či ťažobných plošín.

Keďže ropné látky sú ľahšie než voda, plávajú na jej povrchu a vytvárajú tak mikrofilm, ktorý je nebezpečný pre život a to ako z dôvodov nepriepustnosti kyslíku, tak napríklad z obalenia živočíchov ropou.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Hindsight and Foresight, 20 Years After the Exxon Valdez Spill [online]. NOAA, 2010-03-16, [cit. 2010-04-30]. Dostupné online.
  2. http://seeps.geol.ucsb.edu/

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ropná skvrna na českej Wikipédii.