Družba (ropovod)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Ropovod Družba)
Mapa ropovodu

Ropovod Družba (rus. нефтепровод Дружба; v preklade priateľstvo) je najdlhší ropovod na svete, začínajúci v ruskej Samare a vedúci cez Bielorusko, Poľsko, Nemecko (severná vetva) a Ukrajinu, Maďarsko, Slovensko a Česko (južná vetva). Jeho hlavným účelom bolo zásobovať ropou socialistické štáty, čím ich učinil de facto ekonomicky závislými na ZSSR. Je využívaný dodnes a Rusko ním stále dodáva veľké množstvo ropy do Európy. V roku 2009 mal kapacitu 1,2 až 1,4 miliónov barelov (190 až 222 miliónov litrov) denne.[1] Ropovod tvorí sústavu rúr rôzneho priemeru od 52,25 cm do 100,5 cm, ktoré poháňa 31 prečerpávacích staníc. Prechádza kompletne pod zemou.[1]

Dohoda o výstavbe ropovodu bola podpísaná 18. decembra 1959. Stavba sa začala o rok neskôr 10. decembra 1960.[2] Dokončený bol v októbri roku 1964[chýba zdroj], kedy ním začala prúdiť prvá ropa zo Sovietskeho zväzu.

Družba začína v Samare, v juhovýchodnom[chýba zdroj] Rusku, kde sa zbiehajú ďalšie ropovody zo Sibíri, Uralu a Kazachstanu. Vedie západným smerom do Bieloruska, kde sa rozdvojuje na severnú vetvu (vedúcu do Poľska a Nemecka) a na južnú vetvu (vedúcu cez Ukrajinu do Maďarska, Slovenska a Česka). Ropa prejde trasu dlhú vyše 4000 km. Transportuje ropu z ruskej volgo-uralskej a západosibírskej panvy ako aj z ropných polí v Kazachstane.

Prevádzkovateľom Družby je spoločnosť Transneft.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Vassiliou, M. S., 2009, The A to Z of the Petroleum Industry. The Scarecrow Press, Inc., Lanham, s. 170-171
  2. Nefteprovod "Družba". Spravočnaja informacia. [online]. RIA, [cit. 2015-12-20]. Dostupné online. (po rusky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]