Rotštejn

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zrúcaniny hradu Rotštejn

Rotštejn je zrúcanina hradu v Českom raji. Nachádza sa približne 9 km od Turnova, na okraji prírodnej rezervácie Klokočské skály. Zrúcanina je čiastočne vystavaná a čiastočne vtesaná do blokov pieskovcových skál.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Hrad bol založený v druhej polovici 13. storočia. Ako prvý majiteľ je uvádzaný Jaroslav z Hrutwice, ktorý nechal hrad postaviť pre syna Voka z Rotštejna. V roku 1318 bol hrad vypálený a v nasledujúcich rokoch postupne obnovovaný. Od roku 1360 patril hrad Ješekovi z Rotštejna, ktorý od kráľa Karola IV. získal povolenie usporadúvať týždenné hry v blízkej obci Klokočí. V roku 1413 rod Rotštejnovcov vymrel a celé panstvo pripadlo Vaňkovi Paldrovi z Vařin. Ten celé panstvo vlastnil počas husitských vojen. Hrad pravdepodobne nebol husitmi vypálený (na rozdiel od iných okolitých hradov, napr. Valdštejn či Návarov). Husitskú prítomnosť na hrade nepotvrdzujú ani archeologické nálezy či písomné pramene. V neskoršej písomnej zmienke z roku 1540 sa hrad uvádza ako opustený, so skalami a stenami zborenými na nádvorí.
Počas tridsaťročnej vojny bolo toto miesto využívané ako úkryt obyvateľov pred vojakmi. Obyvatelia sa skrývali v dutinách vytesaných do pieskovcových skál, ktoré boli mylne pokladané za hradné koniarne. V 19. storočí bolo toto miesto postihnuté mohutným zosuvom kameňov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Rotštejn

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rotštejn na českej Wikipédii.