Rotunda svätého Juraja (Říp)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rotunda sv. Juraja na Řípe, rok 2005
V roku 2010

Rotunda svätého Juraja na vrchole hory Říp je jedna z najstarších dochovaných stavieb v Česku.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvýkrát je v písomných prameňoch miestna rotunda uvádzaná v roku 1126, kedy dal knieža Soběslav I. na pamiatku víťazstva v bitke pri Chlumci opraviť existujúci kostolík a rozšíriť o západnú kruhovú vežu. Z tejto skutočnosti vyplýva, že stavba bola založená už skôr. Románska rotunda bola pôvodne zasvätená svätému Vojtechovi. Kostol, ktorého zasvätenie bolo medzitým zmenené na sv. Juraja, sa v 17. a 18. storočí stal obľúbeným pútnickým miestom.

Súčasná podoba rotundy je výsledkom puristickej prestavby v rokoch 18691881. Pri nej bol na novo prerazený južný portál (predtým sa do rotundy vstupovalo dnes zamurovaným vchodom na západnej strane), urobené veľké okná v lodi a na steny stavby boa nanesená hladká vonkajšia omietka. Tá bola počas prvej československé republiky spolovice obitá.

K ďalším stavebným úpravám došlo v 20. storočí na základe požiadavky romanizovať fasádu. Plášť bol od prízemia kompletne premurovaný, čím zaniklo i najstaršie dochované románske murivo na druhom poschodí veže. Rotunda tak získala „románsky“ vzhľad s neomietnutou fasádou. Južný portál zriadený pri predchádzajúcej prestavbe bol vybúraný a nahradený novým v neorománskom štýle, okenné otvory v lodi boli zmenšené a vybavené replikou románskeho ostenia. Hoci bolo v priebehu prác opakovane konštatované, že historická opuková dlažba je v poriadku, a že stačí len vymeniť niekoľko prasknutých dlaždíc, bola nakoniec nahradená pieskovcovou dlažbou.

Vzhľadom k zhoršujúcemu sa stavu historického opukového muriva v prízemnej časti fasády, na ktorom sa negatívne podpísalo vystavenie neomietnutého muriva poveternostným vplyvom, bola približne v roku 2009 fasáda omietnutá.

Púte, omše a prehliadky[upraviť | upraviť zdroj]

Každoročná púť sa koná v nedeľu pred sviatkom sv. Juraja (24. apríla). S púťou je spojený aj zábavný a kultúrny program konajúci sa nasledujúci víkend.

Omše sú v rotunde každú prvú nedeľu v mesiaci od 15.00 hod. Slúži ich roudnický farár, do ktorého farnosti rotunda patrí.

Ak nie je práve omša, je od apríla do októbra možná prehliadka rotundy so sprievodcom.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 50°23′11″S 14°17′22″V / 50,386456°S 14,289524°V / 50.386456; 14.289524

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rotunda svatého Jiří (Říp) na českej Wikipédii.