Ruža vjetrova

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ruža vjetrova
Originálny názov Ruža vjetrova
Žáner mydlová opera a dráma
Slogan 1.séria:Všetko začalo s búrkou 2.séria:Čo byste obetovali za lásku?
Krajina Chorvátsko Chorvátsko
Pôvodný jazyk chorvátčina
Počet sérií 2
Počet častí 350
Produkcia
Dĺžka časti 45 min.
Vysielanie
Pôvodné 2011
RTL Televizija v Chorvátsku
Obsadenie

Ruža vjetrova (dosl. Ruža vetrov) je populárna chorvátska romantická mydlová opera, ktorá sa vysiela od roku 2011. V Chorvátsku sa telenovela vysiela na RTL Televizija, od 29. augusta 2011. Autorom telenovely je chorvátsky producent Dinko Paleka. V oboch častiach telenovely, je opísaná zakázaná láska medzi dvomi ľuďmi. Telenovela sa vysiela aj v Čiernej Hore, Bosne a Hercegovine a plánuje sa vysielať aj v Srbsku a na Slovensku. Telenovela zaujala viac ako milión obyvateľov v Chorvátsku.[chýba zdroj]

Natáčanie[upraviť | upraviť zdroj]

Telenovela sa natáča od 1. júna 2011 a po pracovnom názve Klan, bol 3. júna 2011, potvrdený aj názov „Ruža vjetrova“. Natáčanie prvej série skončilo 14. apríla.2012 a natáčanie druhej série začalo 2. júla 2012. Prvá séria obsahuje 185 a druhá séria 165 častí, spolu 350 častí. Prvá časť prvej série bola v Chorvátsku odvysielaná 29. augusta 2011 a posledná časť prvej série bola odvysielaná 7. júna 2012, v tom istom termíne. Druhá séria sa v Chorvátsku vysiela od 10. septembra 2012, tiež na RTL Televizija. Stredisko telenovely je Split a v druhej sérii aj dedinka Olujno. Nová úvodná špica bola zmenená od 153.časti, prvej série. Telenovelu hrajú chorvátski a srbskí herci.

Série[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá séria (Všetko začalo s búrkou...)[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá séria opisuje lásku dvoch mladých ľudí z dvoch celkom rozdielnych rodín, spoznaných v búrke na mori. Dievča je Ines Matošićová, neskoršie Odaková, mladá a energická žena, ktorá je dcérou cennej splitskej právničky a mladík je Marko Odak, nástupca otcovho bohatého dedičstva, nechaný na rôznych dohodách. Tri rodiny sú:Matošićoví, Odakoví a Jelavićoví, ktoré sú na jeden pohľad celkom rozličné. Zrady, vlastizrady, urážky, nenávisti, smútky, klamy, konflikty a iné, prinášajú nešťastie do týchto rodín.

Druhá séria (Čo by ste obetovali za lásku?...)[upraviť | upraviť zdroj]

Základom druhej série je taktiež láska dvoch ľudí. Mária Mrčelová je manželkou boháča Ranka Mrčelu, násilného muža, od ktorého utečie skokom z lodi a na druhý deň ju na neznámej pláži nájde Šimún Bartulović, mladík zo sedliackej rodiny, z mestečka Olujno, ktorý vyrástol bez matky s otcom. Stretnutie Márie a Šimúna zostáva hlboko v ich dušiach, až kým sa znovu nestretnú. Vyplatí sa nasledovné stretnutie? Po Markovej smrti, Ines, Sára a Suzana odchádzajú do Olujna, za novým životom. Štyri rodiny sú:Matošićoví, Odakoví, Mrčeloví a Bartulovićoví.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]