Ružinovská ulica

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ružinovská ulica
ulica/námestie
Štát Slovensko Slovensko
Mesto Bratislava
Mestská časť Ružinov
Obvod II
Súradnice 48°09′27″S 17°09′43″V / 48,157386°S 17,162045°V / 48.157386; 17.162045
PSČ 821 01, 821 02, 821 03
Začína na Záhradnícka ulica, Bajkalská ulica
Končí na Vrakunská cesta
Denominácia 1992
Staršie názvy Ulica Karola Šmidkeho
Map
Poloha v rámci Bratislavy (interaktívna mapa)
Wikimedia Commons: Ružinovská
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Ružinovská ulica je ulica v Bratislave, v mestskej časti Ružinov,[1] podľa ktorej je pomenovaná. Do 22. apríla 1992 mala názov Ulica Karola Šmidkeho,[2] podľa Karola Šmidkeho (1897 –– 1952), slovenského komunistického politika.[3] Tvorí hlavnú ulicu tejto mestskej časti, vedie po nej električková trať.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Ulica je situovaná v smere západ-východ. Na západnom konci nadväzuje na Záhradnícku ulicu v mieste mimoúrovňového križovania s Bajkalskou ulicou. Na východnom konci končí slučkou okolo obratiska električiek, ktorá je prepojená s Vrakunskou cestou.

V celej svojej dĺžke je Ružinovská ulica koncipovaná ako delená štvorpruhová komunikácia s dvomi jazdnými pruhmi v každom smere. Ulica je určená hlavne na vnútromestskú dopravu. V deliacom páse je po celej dĺžke ulice vedená električková trať, ktorá je súčasťou ružinovskej električkovej radiály.

Približne v polovici svojej dĺžky križuje dôležitú mestskú komunikáciu - Tomášikovu ulicu, spolu s ktorou predstavujú dve komunikácie rozdeľujúce sídliskovú zástavbu Ružinova na štyri miestne časti.

Úsek Bajkalská ulica – Tomášikova ulica[upraviť | upraviť zdroj]

Na tomto úseku Ružinovská ulica predstavuje hranicu medzi miestnou časťou Štrkovec na severnej strane a miestnou časťou Trávniky na južnej strane.

V miestne mimoúrovňového križovania (prvá mimoúrovňová križovatka v Bratislave 19651966) s Bajkalskou ulicou Ružinovská ulica plynule nadväzuje na Záhradnícku ulicu, predĺžením ktorej pôvodne vznikla.

Na severnej strane ulice sa nachádza Štrkovecké jazero spolu s areálom hier Radosť. Za ním nasleduje panelová zástavba sídliska Štrkovec.

Na južnej strane ulice sa nachádza rad významných objektov - Zimný štadión Vladimíra Dzurillu, Nemocnica Ružinov a Poliklinika Ružinov. Za nimi nasleduje rozsiahly Park Andreja Hlinku, ktorý siaha až po Tomášikovu ulicu.

Úsek Tomášikova ulica – Vrakunská cesta[upraviť | upraviť zdroj]

Na tomto úseku Ružinovská ulica predstavuje hranicu medzi miestnou časťou Ostredky na severnej strane a miestnou časťou Pošeň na južnej strane.

Na severnej strane sa nachádza rozsiahly park, ktorý siaha až po areál Paneurópskej vysokej školy. Ďalej nasleduje panelová zástavba sídliska Ostredky, na konci ktorej sa nachádza areál Stredného odborného učilišťa stavebného.

Na južnej strane ulice sú dominantné budovy Biznis Centra Kerametal na Jašíkovej ulici. Ulica končí slučkou okolo obratiska električiek. Spojka s Vrakunskou cestou je dvojpruhová. Tesne za východným koncom ulice sa nachádza estakáda diaľnice D1, ktorá je dobre viditeľná po celej dĺžke Ružinovskej ulice. Ulica s diaľnicou nie je prepojená.

Významné objekty[upraviť | upraviť zdroj]

Blízke ulice[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Abecedný zoznam ulíc Bratislavy a pomenovaných priestranstiev [online]. Hlavné mesto SR Bratislava, rev. 2015-11-29, [cit. 2016-06-25]. Dostupné online.
  2. staremapy.sk, [cit. 2016-06-25]. Dostupné online.
  3. HORVÁTH, Vladimír. Bratislavský topografický lexikon. Bratislava : Tatran, 1990. ISBN 80-222-0229-0.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]