Rudolf Cigánik

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rudolf Cigánik
slovenský akademický maliar, grafik,
tvorca poštových známok
Narodenie10. január 1961 (63 rokov)
Handlová, Slovensko

Rudolf Cigánik (* 10. január 1961, Handlová) je slovenský akademický maliar, ilustrátor, grafik, sochár a svetovo uznávaný tvorca poštových známok.[chýba zdroj]

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Vydal už svoj druhý samizdat o vytvorení najväčšej poštovej známky na svete klasickou technológiou oceľorytiny vo veľkosti 7,3×8,3 cm v máji 2004, tentoraz do ocele vyryl v podobe známok portréty svojej netere Martiny Cigánikovej a jej snúbenca Petra Chromčáka. Známky sú súčasťou originálnej pozvánky na ich svadbu. Namiesto nominálnej hodnoty je na nej vytlačená hodina sobáša. Vyhlásenie známky roka 2002 v Kostoľanoch pod Tríbečom v Zlatomoravskom okrese bolo vyvrcholením medzinárodnej filatelistickej výstavy Nitrafila. Víťazom 10. ročníka ankety o najkrajšiu známku Slovenska za rok 2002 sa stal po Cigánik už tretí raz za sebou. V tomto prípade ide o výnimočnú dvojznámku, na ktorej je zobrazený Bojnický zámok v nominálnej hodnote 12 Sk a terasy v čínskom Handan (8 Sk).

Obe známky sa používajú aj v Číne, kde je ich nominálna hodnota 80 jüanov. Autora prišiel oceniť aj veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky na Slovensku Juan Guisen, ktorý zdôraznil, že známková tvorba prináša aj Číňanom veľkú radosť. Svedčí o tom i skutočnosť, že pri uvedení známky vlani na jeseň odhalili pri terasách Handan Cigánikovi pamätnú tabuľu. Za výnimočný možno považovať i fakt, že na realizáciu známky bol vyhlásený konkurz, do ktorého sa prihlásili traja slovenskí a štyria čínski výtvarníci. Rudolf Cigánik sa doteraz autorsky podieľal na 64 slovenských známkach, najbližšie vyjde jeho divá mačka. Súčasťou výstavy Nitrafila bola tiež anketa o najkrajšiu slovenskú známku desaťročia. Aj v nej zvíťazil Cigánik spolu s výtvarníkom Dušanom Kállayom. Ide o dejiny poštového práva v nominálnej hodnote 20 Sk vydané v roku 2000.

V roku 2006 bolo na záchranu krásneho handlovského kostolíka U dobrého pastiera vytvorené dielo, ktoré je v podobe grafického listu a je na ňom zobrazený kostolík U dobrého pastiera a pastier. Tento grafický list bol v predaji a ten kto si toto dielo zakúpil prispel na rekonštrukciu zvonice, ktorá stojí pri kostolíku U dobrého pastiera. V roku 2012 bola o Cigánikovi vydaná publikácia – ide o autorovu monografiu pod názvom „Rudo Cigánik: V tieni znám(k)y“. Rudolf Cigánik je autorom bronzovej sochy sv. Barborky, ktorá je umiestnená vo fontáne na námestí baníkov. V roku 2017 vytvoril pre exteriérovú expozíciu Slovenského banského múzea v Handlovej sochu sv. Barbory, patrónky baníkov v životnej veľkosti. Žije a tvorí v Handlovej.