Rudolf Kirchschläger

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rudolf Kirchschläger
Rudolf Kirchschläger
Narodenie20. marec 1915
Niederkappel, Rakúsko
Úmrtie30. marec 2000 (85 rokov)
Viedeň, Rakúsko
PodpisRudolf Kirchschläger, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Rudolf Kirchschläger

Rudolf Kirchschläger (* 20. marec 1915, Niederkappel, Rakúsko – † 30. marec 2000, Viedeň) bol rakúsky politik, diplomat a sudca. V rokoch 1974 – 1986 bol, ako nestraník, prezidentom Rakúska. V rokoch 1970 – 1974 bol ministrom zahraničných vecí.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval právo na Viedenskej univerzite, po anšluse v roku 1938 však musel štúdia opustiť, keď odmietol vstúpiť do NSDAP. Pracoval potom ako bankový úradník, kým bol odvedený do wehrmachtu v ktorého radoch bojoval na západnej aj východnej fronte. Vďaka tomu smel počas služby dokončiť svoje štúdiá práv.

Po vojne pracoval ako sudca, v roku 1954 však nastúpil na ministerstvo zahraničia a začala jeho diplomatická kariéra. V rokoch 1967 – 1970 bol veľvyslancom v Československu, z pričom tieto pozície zamieril rovno na post šéfa rakúskej diplomacie do vlády Bruna Kreiskeho. Po štyroch rokoch bol zvolený prezidentom ako nestranícky kandidát sociálno-demokratickej strany (SPÖ) , v roku 1980 bol znovuzvolený (už ako kandidát oboch veľkých strán – SPÖ aj ÖVP) so ziskom 80 percent hlasov – patril k najpopulárnejším politikom rakúskej histórie. V pozícii rakúskeho veľvyslanca v Prahe sa preslávil tým, že v roku 1968, po invázii vojsk Varšavskej zmluvy, umožňoval československým občanom bezproblémový odchod do Rakúska.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rudolf Kirchschläger na českej Wikipédii.