Rudolfinum

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 50° 05′ 24″ s.š., 14° 24′ 57.6″ v.d.

Novorenesančná budova Rudolfina (v popredí socha Antonína Dvořáka)
Dvořákova sieň

Rudolfinum je novorenesančná budova na námestí Jana Palacha v Prahe na pravom brehu rieky Vltavy v Starom meste v mestskej časti Praha 1.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Rudolfinum bolo postavené v rokoch 1876 - 1881 a slávnostne otvorené 7. februára 1885 ako viacúčelové kultúrne zariadenie s koncertnou sieňou a výstavnými sálami. Rudolfinum dala postaviť pri príležitosti 50. výročia svojho založenia Česká spořitelna, ktorá požiadala následníka habsburského trónu arcivojvodu Rudolfa, aby stavba bola pomenovaná po ňom. Po vzniku Československa bola budova označovaná ako Dům umělců.

Na projekt budovy bola vypísaná verejná súťaž a následne bola výstavba zverená architektom Josefovi Zítkovi a Josefovi Schulzovi, ktorí ju dokončili v roku 1881. V roku 1884 bola zriadená koncertná sieň (dnes Dvořákova sieň). V zadnom trakte sú menšie koncertné sály, Sukova sieň a Kubelíkova sieň.

Budova bola niekoľkokrát upravovaná, v medzivojnovom dokonca pre potreby československého parlamentu. Ten na tomto mieste fungoval od roku 1919 do 1941. Posledná kompletná rekonštrukcia bola vykonaná v rokoch 19901992.

V povojnovom období bola budova sídlom Hudební fakulty Akademie múzických umění a Českej filharmónie, dnes je budova sídlom Českej filharmónie a Galérie Rudolfinum.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Rudolfinum

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rudolfinum na českej Wikipédii.