Run and gun

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Run and gun (tiež známy ako run 'n gun alebo ako strielačka videná z pohľadu zvrchu) je pod-žáner akčných videohier zahŕňajúci elementy hier žánru shoot 'em up a plošinoviek. Tieto hry, ktoré spadajú do kategórie viacsmerových videohier, sa stali za posledných vyše 25 rokov veľmi populárnymi najmä vďaka titulom ako Contra, Commando, Gunstar Heroes, Metal Slug alebo Ikari Warriors. Tieto videohry sa okrem iného stali charakteristickými najmä vďaka podpore hry dvoch hráčov súčasne.

  • Existujú dva základné typy tohto podžánru:
    • videné z pohľadu z boku
    • umožňujúce izometrický pohľad na scénu respektíve pohľad z vtáčej perspektívy.

Hry videné z pohľadu zboku nútili hráča používať skoky a prikrčenie pre prekonanie prekážok a v postupe hrou, zatiaľ čo u hier prevedených v izometrickom prostredí sa kladie dôraz na schopnosť uhýbania sa nepriateľským strelám a využívanie prirodzených bariér ako krytia.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Výzbroj[upraviť | upraviť zdroj]

Typická hra žánru run and gun pridelí hráčovi na začiatku levelu pomaly strieľajúcu zbraň. V niekoľkých tituloch bola počiatočnou zbraňou zbraň na boj zblízka (najčastejšie dýka) na elimináciu protivníkov na veľmi blízke vzdialenosti. Toto bolo typické pre tituly zo série Metal Slug, Bloody Wolf alebo Rush'n Attack. Tieto hry videné z pohľadu z boku boli zamerané vo veľkej miere prevažne na boj zblízka, ale hráčovi boli prístupné aj strelné zbrane alebo špeciálne vylepšenia, ktoré mohol obdržať po eliminácií určitého bojovníka, respektíve počtu bojovníkov. Ale zahrnutie takýchto herných postupov bolo veľmi ojedinelé, keďže žáner sa zameriaval na rýchlu akciu spojenú zo streľbou ako hlavným spôsobom eliminácie protivníka.

Súbory zbraní charakteristické pre najznámejšie tituly[upraviť | upraviť zdroj]

Zdravie a vylepšenia[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšina hier tohto žánru sa vyznačovala tím, že na väčšinu nepriateľov stačil jeden zásah. Hráčova postava sa mohla vo väčšine prípade obnoviť na mieste kde zahynula, ale so stratou určitých unikátnych predmetov. Iné hry, ako napríklad Gunstar Heroes používali systém zásahových bodov.

Multiplayer[upraviť | upraviť zdroj]

Hry žánru run and gun sa často vyznačujú možnosťou kooperatívnej hry.