Zobáľ

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Rynchops)
Rynchops niger

Zobáľ[1] (Rynchops) je rod vtákov z čeľade čajkovité. V niektorých systémoch tvorí samostatnú podčeľaď zobáľorodé, v iných do tejto podčeľade patria ešte ďalšie rody – pozri v článku čajkovité.

Sú známe tri druhy, vyskytujú sa v južnej Ázii, v Afrike a v Amerike, prevažne v tropickom pásme, ale ich areály zasahujú aj do miernych oblastí. Sú veľké 36 – 46 cm. Sfarbenie je čiernobiele. Sú to vodné vtáky, žijú pri sladkých vodách aj pri mori. Živia sa rybami, ktoré lovia tak, že letia nízko nad hladinou so spodnou čeľusťou zobáka, ktorú majú ako jediné vtáky dlhšiu ako hornú čeľusť, ponorenou do vody. Tá sa preto stále obrusuje, ale kontinuálne dorastá. Lietajú vo dne aj v noci. Žijú v kolóniách a sú monogamné. Nestavajú si hniezda, ale vajcia (2 – 6) znášajú do jamky na piesočnatej pláži. Vajcia zahrievajú obe pohlavia počas 21 – 26 dní, mláďatá sa liahnu operené.

Podľa moderných taxonomických výskumov tvoria zobále sesterskú skupinu čajkorodých, napriek svojmu vzhľadu sú teda viac príbuzné čajkám ako rybárom.[2]

Druhy[1][upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Zobáľ

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Zoboun na českej Wikipédii.