Sásová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sásová
mestská časť Banskej Bystrice
sídlisko Sásová
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Banskobystrický kraj
Okres Banská Bystrica
Nadmorská výška 460 m n. m.
Súradnice 48°45′22″S 19°09′27″V / 48,75609°S 19,15737°V / 48.75609; 19.15737
Prvá pís. zmienka 1350
PSČ 974 11
EČV (do r. 2022) BB
Tel. predvoľba +421-48
Poloha mestskej časti na Slovensku
Poloha mestskej časti na Slovensku
Map
Interaktívna mapa mestskej časti
Wikimedia Commons: Sásová
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Sásová (alebo tiež Sásová-Rudlová) je mestská časť a zároveň najväčšie sídlisko Banskej Bystrice.

Žije tu približne 38 000 obyvateľov. V osemdesiatych rokoch tu boli vybudované panelové domy kvôli narastajúcemu dopytu po nových bytoch v tejto lokalite. Pôvodne sa sem nasťahovali najmä ľudia, ktorí prichádzali do Banskej Bystrice za prácou. Rozprestiera sa na pomerne malom území.

Podľa údajov z roku 2008 mala mestská časť 18 082 obyvateľov.[1]

Polohopis[upraviť | upraviť zdroj]

Sásová sa nachádza na Strednom Slovensku, približne 7 kilometrov severovýchodne od centra Banskej Bystrice. Zo severu ho obklopuje vrch Panský diel, na ktorom sa nachádza rekreačné stredisko Šachtičky.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá písomná správa je z roku 1350 ako Villa Militis („dedina rytiera“), ktorej zakladateľom bol Mikuláš Sas, syn Ondreja, banskobystrického richtára. Pôvodné obyvateľstvo sa živilo baníctvom a poľnohospodárstvom. Baníci ťažili hlavne v povrchových jamách v okolí Vtáčnika, Štrbiny a Nemčianskej doliny drahé kovy a ryžovali zlato v ústiach Sásovského potoka a potoka Jelšovie.

Toto sídlisko tvorí rovnako aj časť Rudlová (vznikla v 2. polovici 14. storočia odčlenením od Sásovej majetkovou deľbou v prospech richtára Rudelina; spomína sa v roku 1390). Tu sa nachádzajú prevažne rodinné domy, a teda je to tichšia časť Sásovej.

V roku 1966 sa stala mestskou časťou Banskej Bystrice.

Evanjelická zvonica v Sásovej

Samospráva[upraviť | upraviť zdroj]

Sásová tvorí spolu so Rudlovou volebný obvod č. 3, ktorý má v mestskom zastupiteľstve 9 poslancov.[2]

Kultúra a zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Rímskokatolícky kostol sv. Antona a Pavla pustovníkov, jednoloďová gotická stavba s pravouhlym ukončením presbytéria a vežou tvoriacou súčasť hmoty kostola z prvej polovice 14. storočia. Nachádza sa vo fortifikovanom areáli uprostred obce. Kostol bol pozdnegoticky upravený v 90. rokoch 15. storočia. V presbytériu aj lodi sa dochovala gotická rebrová klenba s erbami donátorov na svorníkoch a kamenárskymi znakmi. Nachádzajú sa tu dva z troch pôvodných gotických oltárov. Najstarší bočný oltár sv. Žofie z roku 1440 je v zbierkach Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici. Hlavný neskorogotický oltár sv. Antona a Pavla pochádza z obdobia okolo roku 1500. V oltárnej skrini sa nachádzajú sochy sv. Pavla a Antona modliacich sa pri kríži. Oltárne krídla zobrazujú scény zo života sv. Antona, štyri scény pokušenia a zjavenia Ježiša svätcovi vo sne, svätca s karavánou, svätca v truhle a svätca s anjelom. Nadstavec tvorí päť sôch, Madona s Ježiškom, po stranách sv. Martin, sv. Mikuláš, sv. Ladislav a sv. Barbora. Na predele je obraz znázorňujúci Veronikinu šatku nesenú anjelmi. V kostole sa nachádza ešte neskorogotický oltár sv. Heleny a sv. Egídia z obdobia okolo roku 1510.[3]
  • Evanjelická zvonica, murovaná stavba na pôdoryse štvorca s ihlancovou strechou z roku 1913. Fasádu zvonice lemuje nárožné kvádrovanie, okná majú dekoratívne šambrány. Rezonančný otvor je riešený ako zdvojené okno. V štíte je osadený hodinový ciferník.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Obec Sásová sa spomína aj v jednom prísloví: Vás je ako Sásovänov (čo znamená, že je tam celý húf ľudí). V takejto podobe sa najznámejšie sásovské príslovie používalo v 20. storočí nielen po celom Slovensku, ale aj v preplnených pražských električkách. V praxi toto príslovie znamenalo, že Sásovania na spoločenské, kultúrne a športové podujatia v obci a v okolí od nepamäti chodili kolektívne.

Občianska vybavenosť[upraviť | upraviť zdroj]

Služby v Sásovej sú na pomerne dobrej úrovni. Nachádzajú sa tu dva väčšie supermarkety, jedno obchodné centrum, a tiež desiatky ďalších obchodov. Nezaostávajú ani rôzne reštauračné či pohostinské zariadenia. Ďalej je tu čerpacia stanica Oktan, pošta, viacero kvetinárstiev, kaderníctiev, stávkových kancelárii, herní a rôznych iných služieb. V poliklinike na Rudohorskej ulici nájdete ordinácie rôznych doktorov, od praktických až po stomatológa. K dispozícii sú aj viaceré lekárne. Sásová má aj domov dôchodcov v pokojnom prostredí blízko parku.

Školstvo[upraviť | upraviť zdroj]

V Sásovej sa momentálne nachádza päť základných a jedna stredná škola, a tiež fakulta Univerzity Mateja Bela. V roku 2008 sa uvažovalo o zrušení dvoch až troch základných škôl, návrh bol však nakoniec odročený na obdobie po voľbách do mestského zastupiteľstva. Nakoniec boli zrušené školy: Magurská, Tatranská. Časť Magurskej školy si do prenájmu zobrala súkromná spoločnosť a založila tam súkromnú školu Fantázia (teraz dve ruky) a škôlku.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Matrika a evidencia [online]. Mesto Banská Bystrica, 2008-06-08, [cit. 2019-03-31]. Dostupné online.
  2. Poslanci [online]. Mesto Banská Bystrica, [cit. 2019-06-01]. Dostupné online.
  3. Kostol [online]. Farnosť Stará Sásová. Dostupné online. Archivované 2017-11-13 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Sásová

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]