SCAMPI Assessment

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

SCAMPI Assessment alebo SCAMPI Appraisal (Standard CMMI Appraisal Method for Process Improvement) je metóda určenia CMMI úrovne podniku. SCAMPI metóda je formalizovaná a podobne ako pri ISO 9000 auditoch i SCAMPI assessment prebieha formou interviews s pracovníkmi na rôznych úrovniach organizácie.


Príprava a priebeh assessmentu[upraviť | upraviť zdroj]

Na rozdiel od SPICE (ISO 15504) assessmentu, kde sa berie do úvahy iba jeden projekt v podniku, sa tu hodnotí organizácia ako celok a to na základe hodnotenia vybraných reprezentatívnych projektov. Príprava na takýto assessment trvá spravidla pol roka až rok - podľa veľkosti organizácie a cieľov assessmentu. Počet audítorov je minimálne 4, pričom jeden musí byť certifikovaný CMMI lead assessor a ostatní co-assessori musia mať absolvovaný základný výcvik s certifikátom o absolvovaní školenia. Trvanie assessmentu je približne 30 pracovných dní a cena (cena assessorov netto) ca 1.500 EUR za assessora a deň. K týmto nákladom treba pripočítať samozrejme čas pracovníkov, ktorí sa zúčastnia pohovorov s assessormi.


Výsledky assessmentu[upraviť | upraviť zdroj]

Výsledok assessmentu je certifikát o dosiahnutej CMMI úrovni podniku (resp. oddelenia - podľa toho v akom rámci sa assessment vykonával) spolu so súborom odporúčaní na optimalizáciu podnikových procesov. Výsledky assessmentov sú uchovávané v centrálnej databáze, prístupnej odbornej verejnosti. Uchováva sa dátum assessmentu, meno organizácie, dosiahnutá úroveň CMMI, mená assessorov, ktorí vykonali assessment a ďalšie údaje. Publikácia sa deje na vlastnú žiadosť a je sprístupnená tu: [1] Archivované 2012-06-15 na Wayback Machine.