Sacsayhuamán

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sacsayhuamán, pohľad z boku

Sacsayhuamán alebo Sacsaihuaman (obidve po španielsky; po slovensky aj Sacsayhuaman; po kečuánsky Saksaywaman, Saksaq Waman alebo Sasa Waman, doslova „Orlie hniezdo“) je inkská „pevnosť“ z obrovských dôsledne opracovaných a exaktne do seba zapadajúcich kamenných blokov pri meste Cusco vo výške 3 600 m n. m. Podľa tradície ju naplánovali za inku Pachacuteka Yupanquia (1438 – 1471) a postavili za Huaynu Capaka (1493 – 1527), vraj ju stavalo 30 000 Indiánov 70 rokov. Podľa archeológov je - prinajmenšom jej spodná časť - oveľa staršia.

Podľa legiend slúžila vraj ako „Dom Slnka“ a nie ako pevnosť, ako si mysleli Španieli. Keď pred týmito mohutnými kamennými blokmi stáli prví španielski dobyvatelia, mnohí z nich si mysleli, že to musí byť dielo diabla. Sacsayhuamán totiž pozostáva z troch nad sebou terasovito postavených hradieb, z ktorých každá je dlhá viac ako 365 metrov. Niektoré kamenné bloky dosahujú úctyhodnú veľkosť a váhu, najväčšie z nich merajú 5x5x4 metre a ich váha je odhadnutá na vyše 200 ton. Otázkou ostáva ako Inkovia tieto obrovské kamenné bloky transportovali, ukladali a opracovávali. Jednotlivé bloky sú rôznych veľkostí a tvarov, presne do seba priliehajú, sú ukladané len na seba a bez akejkoľvek spojovacej hmoty. V prípade zemetrasenia, ktorých je v tejto oblasti veľa, kamene zapadnú späť na svoje miesta, a vďaka tomu sú škody po zemetraseniach minimálne.

Otázkou zostáva i technológia, pretože Inkovia sa nachádzali technologicky v dobe kamenno-bronzovej a spodné časti sú zrejme staršie. Sú viditeľné výstupky akoby na uchytenie lán, presné záhadné medzery, na krajoch do tvaru V, konkávne vypuklé bruchá kameňov a otlačené plochy tvaru odstránených stavebných dosiek po šalungu, odlievaní, čo spolu s predstavou práce kamennými dlátami nedáva zmysel. Samotná stavba musela byť veľmi zložitá, pretože sú tam stovky gigantických kameňov váhy 30 – 200 ton s presnými plochami tvaru mnohostenu. Dnes by bolo veľmi ťažké takú stavbu realizovať. V blízkosti sa nachádza kameňolom tvaru presne vyrezaných kvádrov.

Panoramatická fotografia - Sacsayhuamán, Peru
Panoramatická fotografia - Sacsayhuamán, Peru

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]