Saint Finan’s Bay

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Saint Finan's Bay (angl. aj St Finan's Bay, ír. Bá Fhíonáin) je záliv Atlantického oceánu na juhozápadnom pobreží Írska. Je súčasťou územia grófstva Kerry.

Na severe, východe a juhovýchode ho obklopuje pevnina polostrova Iveragh, na severozápade ostrov Puffin Island, na západe a juhu je otvorený. Do voľného oceánu prechádza na línii mys Ducalla Head na juhovýchode a mys Black Head na ostrove Puffin Island na severozápade. Pobrežie zálivu je členité, na severozápade a v oblasti mysu Ducalla Head veľmi strmo sa zvažujúce do oceánu. Do zálivu ústi len niekoľko krátkych vodných tokov, z nich najdlhšie sú Ballynahow River a Gillagh Stream ústiace v severnej časti. Priamo v zálive sa nenachádzajú žiadne ostrovy, len drobné skalnaté ostrovčeky pri pobreží (napr. Cangarriff pri východnom pobreží) a tri nepatrné ostrovy pri východnom pobreží ostrova Puffin Island: Flax Island, Oats Island a Cave Island. V juhozápadnej časti vybieha do zálivu malý polostrov zakončený mysom Cangarriff Point.

Priamo na pobreží zálivu neleží žiadna obec, vo vzdialenosti do 1 km od pobrežia ležia obce, resp. osady Ballynahow, Cloghanecanuig, Keel, Tooreen. Zachovalo sa tu niekoľko obranných veží (tzv. promontory fort) - jedna na východnom pobreží pri osade Allagheemore, druhá na severnom pobreží pri Cloghanecanuig.