Sajonara Zecubó Sensei

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sajonara Zecubó Sensei
Základné informácie
Japonský názovさよなら絶望先生
ŽánerDementia
Komédia
Škola
Šónen
Manga: Sajonara Zecubó Sensei
AutorKódži Kumeta
Jazykjapončina
Počet zväzkov14+
Rok2005
Anime: Sajonara Zecubó Sensei
Zoku Sajonara Zecubó Sensei
Goku Sajonara Zecubó Sensei
RéžiaAkijuki Šinbo
ŠtúdioShaft
RokSajonara Zecubó Sensei:
7. júl 200723. september 2007
Zoku Sajonara Zecubó Sensei:
5. január 200829. marec 2008
Goku Sajonara Zecubó Sensei:
17. október 200817. február 2009
Dĺžka jednej časti24 minút
Počet častí12 (S.Z.S.)
13 (Z.S.Z.S)
2+ (G.S.Z.S.)

Sajonara Zecubó Sensei (jap. さよなら絶望先生; angl. doslovne: Goodbye, Despair Teacher) je japonská manga séria od autora Kódži Kumetu. Začala sa vydávať v roku 2005 v japonskom chlapčenskom manga týždenníku Weekly Shonen Magazine. Doposiaľ vyšlo 14 zväzkov.

V roku 2007 sa odvysielalo aj 12 epizód rovnomenného anime seriálu v televízii TV Kanagawa. V tomto roku sa vysielalo 13 epizód druhej série, ktorá niesla názov Zoku Sajonara Zecubó Sensei. Objavili sa tiež tri diely OVA s názvom Goku Sajonara Zecubó Sensei.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Príbeh sa odohráva v súčasnom Japonsku. Veľmi pesimisticky naladený muž Nozomu Itošiki sa pokúsi v parku obesiť na jednej Sakure. O kúsok ďalej sa z jari raduje veľmi optimisticky naladené dievča Kafuka. Keď uvidí Nozomuho, snaží sa ho zachrániť, i keď mu skôr ublíži. Keď Nozomu spadne na zem, tí dvaja sa spoznajú. Kafuka začne Nozomuho volať menom Ružový Dozorca (jap.: 桃色係長, Momoiro Kakaričó; angl. Pink Supervisor). Neskôr vysvitne, že Nozomu je nový učiteľ v škole, kde študuje Kafuka a stane sa tiež jej triednym učiteľom. Ako bude seriál postupovať, budú sa postupne odhaľovať ďalšie postavy Nozomuho triedy.

Všetky epizódy sú vtipne spracované a veľmi často sa tu objavujú paródie na známych ľudí, relácie alebo iné anime. Pre zahraničného diváka sú mnohé vtipy však väčšinou nepochopiteľné. Zvláštnosťou je aj veľmi často sa objavujúca režisérova hlava (Akijuki Šinbo). Pri etči scénach sa používa ako cenzúra, inde napríklad ako školský zvon.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]