Salesforce

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Salesforce.com)

Salesforce.com je americká spoločnosť zaoberajúca sa vývojom a distribúciou cloudového business softvéru. Sídli v San Franciscu (USA). Je známa predovšetkým svojimi produktami z oblasti Customer Relationship Management (CRM).

História[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť bola založená v marci 1999 Marcom Benioffom, Parkerom Harrison, Daveom Moellenhoffom a Frankom Dominguezom ako spoločnosť špecializujúca sa na poskytovanie služieb v oblasti Softvér ako služba (Software as a Service, SaaS). V roku 2004 uskutočnila prvú verejnú ponuku akcií na New York Stock Exchange. Akcie spoločnosti sa obchodujú pod značkou CRM. V roku 2008 bola zaradená do indexu S&P 500.

Služby[upraviť | upraviť zdroj]

Salesforce.com CRM služba zahŕňa niekoľko širších kategórií: Commerce Cloud, Sales Cloud, Service Cloud, Data Cloud (vrátane Jigsaw), Marketing Cloud, Community Cloud (vrátane Chatter-u), Analytics Cloud, App Cloud, a IoT.

Aktívne služby[upraviť | upraviť zdroj]

Salesforce[upraviť | upraviť zdroj]

Salesforce je základný „plán“ ponúkaný spolu so Salesforce platformou. Poskytuje rozhranie pre správu prípadov a správu úloh a systém pre automatické presmerovanie a eskaláciu dôležitých udalostí. Salesforce zákaznický portál umožňuje užívateľom sledovať ich vlastné prípady, s možnosťou aktivácie prídavného modulu pre sociálne siete, vďaka ktorému umožňuje užívateľovi účastniť sa konverzácií týkajúcích sa ich spoločnosti na sociálnych sieťach, poskytuje tak analytické nástroje a ďalšie služby vrátane emailových upozornení a Google vyhľadávania, zároveň s prístupom k zákaznickým požiadavkám a zmluvám.

Platforma Lightning[upraviť | upraviť zdroj]

Platforma Lightning (tiež známa ako Force.com) je platformou poskytovanou ako služba (PaaS), ktorá umožňuje vývojárom vytvoriť prídavné moduly (add-on aplikácie), ktoré následne integruje do hlavnej Salesforce aplikácie. Tieto aplikácie tretích strán hosťujú na infraštruktúre Salesforce.com.

Aplikácie Force.com sú postavené na deklaratívnych nástrojoch, sú postavené na Lightning-u a Apex-e (Application Express), čo je špeciálne vytvorený programovací jazyk podobný Jave. Tento jazyk sa používa rovnako pre vývoj na Force.com ako aj na Visualforce, čo je framework obsahujúci XML syntax, typicky používaný na generovanie HTML. Platforma Force.com typicky podstupuje ročne tri nové vydania. Tým, že platforma má formu služby, tak každá jedna vývojárska inštancia prechádza týmito aktualizáciami.

Vydanie na jar roku 2015 obsahovalo nový framework pre vývoj užívateľského rozhrania s názvom Lightning Components (predstavená bola beta verzia). Lightning Components stavia na open-source Aura Frameworku, ale s podporou Apexu namiesto pôvodného Aura JavaScriptu. Tento nástroj je alternatívou pre Visualforce stránky.

Community Cloud[upraviť | upraviť zdroj]

Community Cloud je služba, ktorá užívateľovi Salesforce umožňuje pracovať s komunitami, predajnými kanálmi, viesť zákaznícky servis napríklad i pomocou upravených webových portálov na Salesforce instancii. Je dobre integrovaný do Sales Cloudu (správa predaja), Service Cloudu (správa služieb) a AppCloud-u, vďaka čomu môže byť svižne užívateľsky nastavený a pripravený prevádzať rôznorodé webové schopnosti. Community Cloud kombinuje funkcionality Salesforce Customer a Partner Portals, ale je navyše obohatený o ďalšie schopnosti.

Work.com[upraviť | upraviť zdroj]

Work.com, niesol predtým názov Rypple. Je to platforma pre správu výkonnosti skupiny, ktorá pomáha manažérom a zamestnancom zlepšiť pracovný výkon. Snaží sa to dosiahnuť pomocou neustáleho trénovania, spätnej väzby v reálnom čase a rozpoznávania. Na trhu má svoje miesto ako riešenie pre výkon predaja, zákazníckej služby, marketingu a ako služba, ktorá môže byť včlenená do oddelení pre ľudské zdroje.

Work.com, tej doby známy ako "Rypple" založili Daniel Debow a David Stein, ktorý chceli vytvoriť jednoduchý spôsob ako pri práci dosiahnuť anonymnú spätnú väzbu. Spoločnosť bola založená v máji 2008 a medzi ich klientov patrili spoločnosti ako Mozilla, Facebook, LinkedIn a iné.

V decembri 2011 Salesforce.com oznámil svoj záujem o akvizíciu Rypple. Transakcia bola dokončená v roku 2012 a v septembri 2012 bol Rypple premenovaný na Work.com.

AppExchange[upraviť | upraviť zdroj]

Služba beží od roku 2005, Salesforce AppExchange je online trhovisko pre aplikácie tretích strán, ktoré beží na platforme Force.com. Aplikácie sú dostupné zdarma, alebo sú platené na báze ročného či mesačného predplatného. Charakter aplikácií je rozsiahly, od integrácie do SharePointu až po mobilné manažérske schvaľovanie. K júnu roku 2016, obsahovala 2948 aplikácií s viac ako tromi miliónmi inštalácií. AppExchange je taktiež miesto kde môžu zákazníci nájsť partnerské konzultačné spoločnosti, ktoré im môžu uľahčiť implementáciu technológie v ich organizácii. Medzi (cloudové) konzultačné spoločnosti patria veľké spoločnosti ako Bluewolf, alebo Accenture, alebo menšie ako Cloudreach.

myTrailhead[upraviť | upraviť zdroj]

Ohlásený v roku 2017 a spustený v roku 2019, Salesforce myTrailhead je online tréningová platforma, ktorá môže byť prispôsobená špecifickým potrebám užívateľa. Platforma rozširuje funkcionalitu Salesforce, tak že užívateľov poskytuje tréningový obsah, podľa špecifického používania Salesforce a umožňuje užívateľom vytvoriť a publikovať vlastný cvičebný obsah a program.

Blockchain platform[upraviť | upraviť zdroj]

V máji roku 2019 Salesforce ohlásil a spustil blockchainovú platformu postavenú na Hyperledger Sawtooth.

Apex[upraviť | upraviť zdroj]

Apex je objektovo orientovaný programovací jazyk špeciálne vytvorený a poskytovaný platformou Force.com určený pre vývojárov. Je podobný jazyku Java, alebo C#, ale chová sa ako databáza s uloženými procedúrami. Radí sa medzi tzv. silné programovacie jazyky (striktnejšie pravidlá pri kompilácii), ktorý nerozlišuje medzi malými a veľkými znakmi. Syntax používa bodkovú notáciu a zložené zátvorky. Apex umožňuje vývojárom pridávať obchodnú logiku do väčšiny systémových udalostí, vrátane kliknutia na tlačítka, pri aktualizácii súvisiacich záznamov a do Visualforce a Lightning Experience stránok. Spustenie kódu môže byť vyvolané požiadavkami webovej služby, či pomocou spúšťačov (angl. triggers) na objektoch (napríklad na webových odkazoch).

Salesforce poskytuje sériu asynchrónnych procesných metód pre Apex. Umožňuje tak vývojárom vytvárať dlhšie bežiaci a viacej komplexný Apex kód.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Sídlo společnosti je v San Franciscu v Kalifornii. Hlavné regionálne pobočky sú v Dubline, Singapure a v Tokiu. Jej produkty sú lokalizované do 16 jazykov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Salesforce

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku 17 November 2020 Salesforce.com na anglickej Wikipédii.