Salomon Flohr

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Salomon Flohr
šachový veľmajster
šachový veľmajster
Narodenie21. november 1908
Horodenka
Úmrtie18. júl 1983 (74 rokov)
Moskva
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Salomon Flohr

Salomon Flohr, tiež Salo Flohr, rus. Саломон Михайлович Флор (* 21. november 1908, Horodenka, Poľsko (dnes Ukrajina) – † 18. júl 1983, Moskva) bol česko-slovenský a sovietsky šachista židovského pôvodu, od roku 1950 medzinárodný veľmajster.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Salomon Flohr pochádzal z rodiny chudobného židovského obchodníka. Počas prvej svetovej vojny sa rodina presťahovala na Moravu. Do konca vojny mu zomreli rodičia a osem z deviatich súrodencov. Prvé povojnové roky prežíval v rôznych sirotincoch v Česku. V roku 1924 sa presťahoval do Prahy. Bol zamestnaný v obchode a stal sa šachovým novinárom. Po dosiahnutí prvých šachových úspechov sa stal profesionálom. Keďže bol židovského pôvodu, po Mníchove 1938 emigroval z ČSR a istý čas žil v Nórsku. Po prepadnutí Nórska nacistickým Nemeckom v roku 1940 musel znovu ujsť. Do Petrohradu sa mu podarilo preplaviť iba pár hodín pred tým, ako bolo Oslo obsadené Nemcami. V roku 1942 získal štátne občianstvo ZSSR. Po vojne sa už do Česko-Slovenska nevrátil, hoci ho ešte mnohokrát navštívil.

Salomon Flohr patril v 30. rokoch 20. storočia medzi najlepších svetových šachistov. Na začiatku kariéry hral ostrý kombinačný šach, no keď sa stal šachovým profesionálom, jeho hra sa od základu zmenila. Hral prevažne pozične, s dôrazom na bezpečnosť, s výbornou technikou hry. Po vojne si vyslúžil povesť "remízového kráľa". Bol tiež vynikajúci šachový komentátor. Písal šachové knihy, bol autorom množstva článkov vo viacerých šachových časopisov. Ich výber vyšiel v roku 1986 aj knižne (v ruštine). Pôsobil aj ako medzinárodný šachový rozhodca. Bol hlavným rozhodcom na šachovej olympiáde vo Varne 1962, v Nice 1974 a na rôznych iných podujatiach. Zomrel 18. júla 1983 v Moskve.

Šachová kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Medzivojnové obdobie[upraviť | upraviť zdroj]

Salomon Flohr začal hrať šach po svojom príchode do Prahy v roku 1924. Najskôr hrával iba domáce turnaje, po niekoľkých úspechoch sa v roku 1929 po prvýkrát dostal na medzinárodný turnaj. V Rogoškej Slatine skončil na 2. mieste. V 30. rokoch rýchlo prenikol do svetovej špičky a dosiahol veľa turnajových úspechov. Istý čas bol pokladaný za 2. najlepšieho hráča sveta, po Alexandrovi Alechinovi.

Turnajové výsledky[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1933 a 1937 sa stal majstrom Česko-Slovenska.

Superturnaj AVRO, ktorý sa hral v roku 1938 v Holandsku, sa Salomonovi Flohrovi nevydaril. Možno boli na príčine aj vtedajšie vážne politické udalosti v Európe (hralo sa tesne po jeho emigrácii z ČSR). Počas turnaja nevyhral ani jednu partiu a skončil na poslednom 8. mieste.

V roku 1937 ho Medzinárodná šachová federácia navrhla za kandidáta na zápas o titul majstra sveta. Salomon Flohr začal rokovať s majstrom sveta Alechinom a dohodol sa s ním na podmienkach zápasu. Mal sa hrať v Otrokoviciach v roku 1939. Politické udalosti v rokoch 1938 – 1939 tieto plány zmarili.

Reprezentácia Česko-Slovenska[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 1930 – 1937 Salomon Flohr reprezentoval Česko-Slovensko na Šachovej olympiáde. Hral vždy na 1. šachovnici.

Povojnové obdobie[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci bol Salomon Flohr po skončení vojny ešte pomerne mladý, už nedosiahol také úspechy, ako pred vojnou. Podľa vlastných slov mu k lepším výsledkom chýbalo viac pracovitosti a bojovnosti. Hrával už oveľa menej a viac sa sústredil na novinársku prácu. Na 1. medzipásmovom turnaji MS v Saltsjöbadene skončil 6.-9. a postúpil do turnaja kandidátov, ktorý sa hral v roku 1950 v Budapešti. Skončil tam na 8.-10. mieste. Bolo to jediný raz, čo zasiahol do súťaží o titul MS. Reprezentoval ZSSR v niekoľkých medzištátnych zápasoch. Okrem toho počas celej svojej šachovej kariéry veľmi rád hrával Simultánky, v ktorých zohral okolo 30 000 partií.

Povojnové turnajové výsledky

Majstrovstvá ZSSR[upraviť | upraviť zdroj]

Majstrovstvá ZSSR družstiev hral v 1951 a 1962.

Majstrovstvá Moskvy:

  • 1945, 4. miesto
  • 1952, 5.-7. miesto
  • 1955, 2. miesto