Salvador Puig Antich

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Salvador Puig Antich
katalánsky anarchista
Salvador Puig Antich
Narodenie30. máj 1948
Barcelona
Úmrtie2. marec 1974 (25 rokov)
Barcelona
Odkazy
Webstránkasalvadorpuigantich.info
CommonsSpolupracuj na Commons Salvador Puig Antich

Salvador Puig Antich (* 30. máj 1948, Barcelona – † 2. marec 1974, Barcelona) bol katalánsky anarchista, aktívny koncom 60. a začiatkom 70. rokov.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa ako tretí zo šiestich súrodencov. Jeho otec bol členom militantnej katalánskej organizácie, ktorá bola aktívna počas Druhej španielskej republiky. Po porážke republiky musel ujsť do Francúzska, odkiaľ sa po čase vrátil, no bol odsúdený na trest smrti.

Salvador sa počas štúdia na strednej škole spoznal s Xavierom Garrigom a bratmi Sugranyeovými, s ktorými neskôr založil Movimiento Ibérico de Liberación (MIL), katalánsku anarchistickú organizáciu, bojujúcu proti Francovmu režimu a kapitalizmu. Udalosti z mája 1968 vo Francúzsku Salvadora presvedčili, aby sa zapojil do boja proti Francovej diktatúre. Stal sa členom Robotníckych odborov (špan. Comisiones Obreras, CCOO), no čoskoro sa mu zapáči anarchistické myšlienky, odmietajúce akúkoľvek hierarchickú spoločnosť. Po začatí štúdia na vysokej škole si urobil vojenskú službu na Ibize. Po jej skončení sa stal členom MIL. Aktívne sa podieľal na jej činnosti, organizácia vykrádala banky. Takto získané peniaze boli využívané na propagáciu anarchistických publikácií a na podporu zadržaných radikálnych robotníkov.

Puig Antich aj s ďalšími členmi MIL vykrádali banky nepravidelne, a často cestovali na juh Francúzska, aby ich španielska polícia nevypátrala. Vo Francúzsku sa spojili s revolucionármi z organizácie Confédération nationale du travail.

V auguste 1973 sa vo Francúzsku konala konferencia MIL. Na ďalší mesiac, po vykradnutí najväčšej banky v Barcelone, začala silná policajná ofenzíva proti MIL.

Mnoho členov MIL bolo zadržaných, vypočúvaných, a mučených. Jeden z nich, Santi Soler, bol využitý políciou na chytenie Puig Anticha a Garrigu. Dôsledne pripravená akcia sa odohrala 25. septembra 1973 v Barcelone. Obaja boli zadržaní, no bezprostredne potom došlo k prestrelke, pri ktorej bol zabitý mladý španielsky policajt.

Puig Antich bol uväznený a obvinený z vraždy tohto policajta a vojenským súdom odsúdený na trest smrti. V mnohých častiach Európy, dokonca aj v Argentíne, vznikali demonštrácie na podporu Puig Anticha, no bezvýsledne. 2. marca 1974 vo veku 25 rokov bol vo väzení v Barcelone popravený garotou (udusením). Bola to posledná poprava garotou a tiež posledná politická poprava frankistickým režimom v Španielsku.

V roku 2006 bol o Salvadorovi Puig Antichovi nakrútený film Salvador (Puig Antich), kde Salvadora stvárnil nemecký herec Daniel Brühl.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]