Medzinárodné letisko San Francisco

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nočný pohľad na letisko

San Francisco International Airport (IATA: SFO, ICAO: KSFO, FAA LID: SFO) je medzinárodné letisko, nachádzajúce sa 21 km (13 míľ) južne od mesta San Francisco, medzi mestami Millbrae a San Bruno. Letisko ponúka lety do celej Severnej Ameriky a je hlavnou vstupnou bránou do Európy a Ázie.

Ide o najväčšie letisko v San Francisco Bay Area a druhé najväčšie v Kalifornii po Los Angeles International Airport. V roku 2009 bolo San Francisco International Airport desiate najrušnejšie letisko v Spojených štátoch a dvadsiatym najväčším letiskom na svete v počte cestujúcich. Je piatym najväčším rozbočovačom Spojených štátov, hlavnou základňou pre aerolinky Virgin America a jediným centrom údržby United Airlines.

San Francisco International Airport má početné osobné vybavenie, vrátane viacerých potravinárskych a nápojových zariadení, obchodíkov, uschovňu batožin, verejné sprchy, lekársku kliniku, pomoc pre stratených alebo uviaznutých cestujúcich a vojenský personál. Na niektorých miestach v termináloch letiska San Francisco International Airport je aj trvalá výstava výtvarného umenia. Na letisku je k dispozícií pre verejnosť aj sieť Wi-Fi.

Hoci San Francisco International Airport neleží v meste San Franciso, je v jeho vlastníctve. Prevádzku letiska zabezpečuje SFO Enterprises Inc.

Pravidelné linky[upraviť | upraviť zdroj]

British Airways, ktoré pristálo na SFO
American Airlines, ktoré pristálo na SFO
Emirates na SFO
Air China, ktoré odlieta zo SFO
Lufthansa na SFO

Linky do USA[upraviť | upraviť zdroj]

Linky do Mexika[upraviť | upraviť zdroj]

Linky na Havaj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]