San Juan de Ambato

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ambato

Ambato (plným menom San Juan de Ambato) je mesto v strednom Ekvádore, leží na brehoch rieky Ambato. Je hlavným mestom provincie Tungurahua, leží vo výške 2 600 m n. m. Počet obyvateľov 154,095 (INEC, 2001).

Mesto je vedúcim obchodným a dopravným centrom úrodnej oblasti blízko severného úpätia sopky Tungurahua, ktorá je stále ešte aktívna a vyvrhovala v auguste 2006. V pondelky sa tu organizuje jeden z najväčších trhov ovocia, zeleniny a vyberaného mäsa v celej krajine. Navyše Ambato usporadúva známy "Fiesta de las Flores y de las Frutas" (Festival kvetov a ovocia) vo februári. Aby sa spamätalo z tragického zemetrasenia 5. augusta 1949, začalo Ambato so svojou tradíciou festivalu ovocia a kvetín. A dodnes to je veľkou turistickou atrakciou mesta. V tomto čase školy a podniky zatvárajú z dôvodu rozličných pochodov a show a taktiež prebieha voľba "Queen of Ambato" spomedzi zástupkýň škôl, niektorých úradov vlády a policajných síl.

Zemetrasenie 5 augusta 1949 zničilo väčšinu mesta a zostalo iba niekoľko budov z koloniálnych čias.

Význačné sú mauzóleum Juan Montalvo, panstvo Juan León Mera a biela katedrála Ambato.

Ambato je tiež miestom, kde 12 novembra 1821, dosiahol Antonio José de Sucre veľké víťazstvo nad španielskou kráľovskou armádou v boji za nezávislosť. Tento deň je teraz oficiálnym sviatkom mesta.

V poslednom čase bolo dobudované nové nákupné stredisko s kinom (2005) nazývané "El Mall de Los Andes".

Významné osobnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]