Sandberg

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Sandberg pozri Sandberg (rozlišovacia stránka).
Sandberg
paleontologická lokalita
Sandberg - piesková jaskyňa
Štát Slovensko Slovensko
Región Bratislavský kraj
Okres Bratislava IV
Mesto Bratislava
Mestská časť Devínska Nová Ves
Súradnice 48°12′03″S 16°58′29″V / 48,200833°S 16,974722°V / 48.200833; 16.974722
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Bratislavy
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Sandberg (alebo Pieskovec)[1] je významná paleontologická lokalita, nachádzajúca sa na území mestskej časti Devínska Nová Ves. Leží na juhozápadnom okraji chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla. Lokalita bola objavená pri ťažbe piesku.

Lokalitu vyhlásili za chránené nálezisko s rozlohou 25,6 ha roku 1964. Už nasledujúceho roku bola rozšírená a premenovaná na Štátnu prírodnú rezerváciu Devínska Kobyla, o rozlohe 27,97 ha. Roku 1986 sa chránená plocha rezervácie rozrástla na 102 ha. Posledná zmena prišla 1. januára 1995, kedy bola premenovaná na Národnú prírodnú rezerváciu Devínska Kobyla, s najvyšším stupňom ochrany.

Dôvodmi ochrany je najmä výskyt bohatej teplomilnej flóry a fauny (najmä hmyzu); výskyt pieskomilnej kveteny a výskyt druhov čeľade vstavačovitých rastlín, vďaka ktorým patrí k najvýznamnejším lokalitám na Slovensku.

Geológia[upraviť | upraviť zdroj]

Geologická stavba Sandbergu

Sandberg tvoria horninové zvyšky treťohorného mora, ktoré sa rozprestieralo vo Viedenskej panve. Na vápence z obdobia jury a spodnej kriedy (asi pred 160 - 180 miliónmi rokov) boli pri mohutnom zdvihnutí (transgresii) mora (pred zhruba 14 - 16 miliónmi rokov) vodorovne uložené piesky s vložkami štrkopieskov, pieskovce a brekcie. V pieskovcovej stene sú viditeľné vodorovné lavice odolnejších hornín - pieskovcov a litotamniového vápenca. Na svahoch a úpätí pieskoviska sú napadané mohutné bloky (balvany) z pieskovca a piesčitého litotamniového vápenca, ktoré tam zostali po poslednom komorovom odstrele.

Paleontológia[upraviť | upraviť zdroj]

Na Sandbergu sa našlo okolo 300 druhov skamenelín ulitníkov, lastúrnikov, ježoviek, hubiek, dierkavcov, ale aj väčších morských a suchozemských živočíchov. Boli tu nájdené početné zuby žralokov a kostnatých rýb, pozostatky korytnačiek, stavec veľryby (lat. Mesocetus hungaricus), fragmenty kostier opíc (lat. Pliopithecus antiquus alebo lat. Sivapithecus darwini)[2], tuleňa (lat. Pristiphoca vetusta), nosorožca srstnatého, jaskynného medveďa a vtákov. Výskyt ježoviek a žralokov poukazuje na normálnu slanosť neogénneho mora. Prítomnosť červených litotamniových rias zase na hĺbku do 60 m.

Flóra[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasná flóra tejto lokality je zastúpená viacerými ohrozenými a chránenými druhmi. Rastú tu napríklad: smldník piesočný (lat. Peucedanum arenarium), pre ktorý je to na Slovensku jediná lokalita výskytu, a ďalšie: kurička sivastá (lat. Minuartia glaucina), gypsomilka metlinatá (lat. Gypsophila paniculata).

Fauna[upraviť | upraviť zdroj]

V strmých pieskových svahoch Sandbergu a v okolitých pieskových zrázoch hniezdi Včelárik zlatý, ktorý si v piesku stavia až 1m hlboké hniezda.

Ochrana prírody[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2021 dobrovoľníci v spolupráci so Štátnou ochranou prírody stĺpikmi vyznačili koridor pre turistov. Má pribudnúť kamerový dohľad, orientačné mapy a informačné tabule.[3]

Dopravné spojenie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Pri Sandbergu (Na hriadkach)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. www.devinska.estranky.cz. ...:::Devínska Nová Ves - Elektronický časopis:::... [online]. devinska.estranky.cz, [cit. 2022-06-27]. Dostupné online.
  2. Prof. RNDr. Milan Mišík, DrSc.: Geologické exkurzie po Slovensku. Bratislava, SPN 1976, s. 17
  3. Koridor na pieskovcovom brale Sandberg vyznačili. Denník N (Bratislava: N Press), 2021-05-02. Dostupné online [cit. 2021-05-02]. ISSN 1339-844X.
  4. Dopravný podnik Bratislava [online]. Bratislava: Dopravný podnik Bratislava, [cit. 2022-04-08]. Dostupné online.
  5. Bratislava : Cestovné poriadky. imhd.sk (Bratislava: mhd.sk). Dostupné online [cit. 2022-04-08].
  6. Cestovné poriadky prímestskej autobusovej dopravy - ARRIVA Bratislava [online]. arriva.sk, [cit. 2022-06-26]. Dostupné online.
  7. Total Avengers s.r.o.. Cestovné poriadky [online]. idsbk.sk, [cit. 2022-06-26]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Sandberg.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]