Sanjuansaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sanjuansaurus

Holotyp rodu Sanjuansaurus.
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Sanjuansaurus gordilloi
Alcober a Martinez, 2010
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Sanjuansaurus bol zrejme jedným z najstarších známych mäsožravých dinosaurov (teropódov), blízko príbuzný rodu Herrerasaurus. Žil na severozápadnom území dnešnej Argentíny v období vrchného triasu (asi pred 231,4 miliónmi rokov). Ak skutočne išlo o teropódneho dinosaura, môže predstavovať vôbec najstaršie známe kostrové fosílie tejto skupiny. Holotyp (PVSJ 605) pozostáva z väčšej časti chrbtice, fragmentov kostí končatín, panvy a spodnej čeľuste. Skameneliny boli objavené v sedimentoch súvrstvia Ischigualasto na území rovnomenného provinčného parku.

Kostrová rekonštrukcia
Rekonštrukcia vzhľadu Sanjuansaura

Typový a jediný druh Sanjuansaurus gordilloi bol opísaný paleontológmi O. Alcoberom a R. Martinezom v roku 2010.[1] Druhové meno je poctou hlavnému preparátorovi z múzea v San Juan, Raulovi Gordillovi. Sanjuansaurus žil v rovnakých ekosystémoch ako ďalšie evolučne primitívne dinosaury rodu Chromogisaurus, Eoraptor, Herrerasaurus alebo Panphagia. Bol zrejme aktívnym lovcom živej koristi. Pohyboval sa po dvoch končatinách a mohol byť pomerne dobrým bežcom. So svojím príbuzným hererasaurom zdieľal veľa anatomických znakov a bol mu podobný i veľkosťou - stehenná kosť merala na dĺžku 395 mm, čo zodpovedá celkovej dĺžke tela cez 3 m.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sanjuansaurus na českej Wikipédii.
  1. ALCOBER, Oscar A., MARTINEZ, Ricardo N. A new herrerasaurid (Dinosauria, Saurischia) from the Upper Triassic Ischigualasto Formation of northwestern Argentina. ZooKeys, 2010, roč. 63, s. 55–81. DOI10.3897/zookeys.63.550..