Schemnitz Gallery

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Schemnitz Gallery (Galéria Schemnitz) je galéria v historickom centre Banskej Štiavnice. Vznikla v auguste 2013. Jej názov pochádza z pôvodného nemeckého názvu Banskej Štiavnice z čias Rakúsko-Uhorskej monarchie, Schemnitz.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Galéria sa profiluje ako nezbierkotvorná galéria súčasného umenia Činnosť Galérie Schemnitz zabezpečujeZdruženie pre podporu umenia - terra artis ako neziskový projekt. Galéria prináša do atraktívnej výletnej a dovolenkovej destinácie prezentáciu tvorby kľúčových osobností súčasného vizuálneho umenia. Prostredníctvom 6-8 výstav ročne predstavuje divákom obraz aktuálnych tendencií v súčasnom, najmä slovenskom vizuálnom umení. Okrem výstavnej činnosti sa galéria venuje ďalším činnostiam, ktorých cieľom je popularizácia súčasného umenia a búranie vedomostných a psychologických bariér brániacich laickej verejnosti zaujímať sa o súčasné umenie. Sem zaraďujeme najmä organizáciu vzdelávacích programov pre žiakov ZŠ, študentov stredných a vysokých škôl či učiteľov, ako i záujemcov z radov dospelej laickej verejnosti.

Galéria sa tiež venuje filmovej produkcii (filmové portréty a vzdelávacie filmy o výtvarnom umení) a pripravuje vydávanie elektronického populárno-náučného časopisu o súčasnom slovenskom umení.

Odborným garantom Galérie Schemnitz je galerijná Rada v zložení Katarína Rusnáková, Vladimír Beskid, Juraj Čarný a Omar Mirza. Galéria spolupracuje s množstvom externých odborných spolupracovníkov ako sú kurátori, historici umenia, pedagógovia, filmový tvorcovia a pod.

Výstavy[upraviť | upraviť zdroj]

Galéria každoročne realizuje niekoľko výstav, diela tu mali vystavené napríklad Kristína Mésároš, Erik Šille, Ján Vasilko, Viktor Frešo a Rastislav Podoba.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°27′29″S 18°53′31″V / 48,458006°S 18,891847°V / 48.458006; 18.891847