Sebastian Bach

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sebastian Bach
heavy metalový spevák
heavy metalový spevák
Narodenie3. apríl 1968 (56 rokov)
Freeport, Bahamy
Odkazy
Webstránkasebastianbach.com
CommonsSpolupracuj na Commons Sebastian Bach

Sebastian Bach (narodený Sebastian Philip Bierk, 3. apríl 1968, Freeport, Bahamy) je heavy metalový spevák, známy z pôsobenia v skupine Skid Row.

Narodil sa na Bahamách a vyrastal v Ontáriu. Legálne si zmenil svoje priezvisko z Bierk na Bach, aby bolo jeho meno podobné skvelému skladateľovi Johannovi Sebastianovi Bachovi. Sebastian otvorene prehlásil v rozhovoroch: „V podstate som hľadal rock n' rollolové meno, po čase mi naozaj nič kreatívne nenapadlo a ani sa nepriblížilo k mojej predstave, rozhodol som sa ukradnúť meno známeho skladateľa. A fungovalo to!“

Jeho manželka sa volá Maria Bierk a majú dve deti: Paris a London. Jeho rodičia sa rozviedli, keď mal jedenásť. Jeho otec David Bierk bol vizuálny umelec (1944 – 2002). Je bratom Zaca Bierka, brankára z NHL a herečky Dylany Bierkovej.

Bacha pozvali v roku 1986, aby sa pripojil ku skupine Skid Row (mal 18 rokov), keď ho gitarista Dave Sabo počul spievať na svadbe známeho rockového fotografa Marka Weissa. Sabo mu poslal videokazetu s hrou kapely a Bach sa následne nato pridal k skupine. Po užití si úspechov so Skid Row bol Bach nakoniec v roku 1997 vyhodený.

Následne nato založil skupinu Sebastian Bach and Friends, kapela, ktorá sa odvtedy dala znova dokopy s novým spevákom Johnom Solingerom a bubeníkom Philom Varonem. Na začiatku roka 2000 Bach sa začal objavovať v inscenáciach na Broadwayi. K jeho úlohám patril aj Riff Raff v The Rocky Horror Show a titulná rola Jekyll & Hyde.

V roku 1989 bol Bach tvrdo kritizovaný za nosenie trička na pódiu s nápisom „AIDS vyhubí buzerantov dokonale“ (paródia na sprej proti hmyzu, „Raid: Vyhubí hmyz dokonale“). Hoci vo svojom pôvodnom ospravedlnení celú vec zľahčil, neskôr svoj čin zavrhol a oľutoval vo svojom vyhásení: „Bolo to naozaj hlúpe a nesprávne odo mňa nosiť to tričko. Ale o čom nikto nehovorí je, že som v roku 2000, keď som hral v Jekyll & Hyde, daroval 12 000 $ z mojich vlastných peňazí na boj proti AIDS.“

V roku 1990 Bach vystupoval na rovnakom pódium s Guns N’ Roses a Metallicou, bol to večierok usporiadaný RIP Magazine a vystupovali pod názvom The Gak (Členovia: James Hetfield a Lars Ulrich z Metallici; Axl Rose, Duff McKagan a Slash z Guns N’ Roses a Sebastian Bach z Skid Row).

V roku 1990 Bach vytvoril rockovú superskupinu Last Hard Men s gitaristami Jimmom Flemionom (Frogs), Kelleyom Dealom (Breeders) a bubeníkom Jimmom Chamberlinom (Smashing Pumpkins). Skupina nahrala album Atlantic Records, ktorý napokon nevyšiel. V roku 1998 album vydalo Dealovo nakladateľstvo Nice Records bez žiadnej reklamnej kampane a s limitovaným počtom len 1 000 CD.

V októbri 2002 Bach podpísal zmluvu, aby vystupoval v produkcii Jesus Christ Superstar a hral úspešne rolu Ježiša až do apríla roku 2003 kedy bol vyhodený.

Niekedy počas roka 2003 sa povrávalo, že bol na skúške v skupine Velvet Revolver, ale z neznámych príčin ho odmietli. Mnoho fanúšikov bolo sklamaných, keď sa Bach nestal frontmanom kapely lebo jeho hlasový rozsah by viac dovoľoval odohratie viacerých GnR skladieb.

Tiež mal rolu v televíznom seriáli Ženy z rodu Gilmorovcov, kde stvárnil gitaristu Gila v skupine Lane Kimovej. Ostatní členovia skupiny, všetci boli tínedžeri, protestovali proti jeho veku, ale dokázal, že je veľmi talentovaný a nakoniec v kapele ostal.

V roku 2005 spolupracoval so skupinou Frameshift na albume nazvanom An Absence of Empathy, ktorý vyšiel v apríli toho roka.

Tiež údajne ukradol vlnenú čiapku kanadského hudobníka a reportéra Nardwuara.

Stále vystupuje so skupinou Sebastian Bach and the Bach Five (predtým Sebastian Bach and Friends), ktorá s ním žije, s jeho manželkou a deťmi…

12. a 14. mája 2006 na koncerte Guns N’ Roses v New Yorku sa Bach pripojil k Axlovi a zaspievali pieseň My Michelle. K skupine sa tretíkrát pridal nasledujúcu noc (15. mája), aby si ešte raz zaspieval My Michelle. Pripojil sa k nim aj na festivale Pre-Download Festival v Londýne, kde Axl predstavil Bacha vetou, že znova oživili svoje priateľstvo po trinástich rokoch vzájomného nekomunikovania. Ďalej s GnR vystupoval v talianskom Miláne na festivale Gods of Metal Festival, Download Festival v Dubline a v Doningtone. Tiež sa objavil na niektorých koncertoch z turné po Európe. Bach sa tiež objavil v Guns N’ Roses' videoklipe Don't Cry.

Bach hral s Tedom Nugentom, Evanom Seinfeldom, Jasonom Bonhamom a Scottom Ianom v programe stanice VH1 SuperGroup. Založili skupinu nazvanú Damnocracy pre reality show počas, ktorej žili vo vile v Las Vegas dvanásť dní a skladali hudbu.

13. septembra 2006 počas vystúpana v Sydney Bach po predchádzajúcich skúsenostiach s fľašami varoval dav, že ak na pódium bude hádzať plastové fľaše či plechovky tak odíde. Počas prídavku (Youth Gone Wild) ho trafil plastový pohár, Bach odhodil mikrofón a opustil stage.

Skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Kid Wikkid
  2. Madam X
  3. Herrenvolk
  4. VO5
  5. Winter Rose
  6. Downtown Charlie
  7. Skid Row
  8. Damnocracy (VH1 SuperGroup)
  9. Frameshift
  10. The Trent Draper Experience with a slight sprinkle of Hank Lee

Sólová diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Albumy[upraviť | upraviť zdroj]

DVD[upraviť | upraviť zdroj]

  • Forever Wild, 2004

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]