Sedem moderných divov sveta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Toto je zoznam siedmich moderných divov sveta vybraných Americkou spoločnosťou stavebných inžinierov (ASCE).

Panamský prieplav[upraviť | upraviť zdroj]

Panamský prieplav
Bližšie informácie v hlavnom článku: Panamský prieplav

Panamský prieplav je 77 km dlhý prieplav cez Panamskú šiju. Postavili tam priehradu vysokú 25m. Postavenie umožnilo lodiam plávajúcich z New Yorku do San Francisca cestu kratšiu o 13 tisíc km, čiže z 22,5 tisíca na 9,5 tisíca. Prieplav sa oficiálne začal stavať 1. januára 1880, aj keď prvé zmienky o prieplave cez Panamskú šiju boli v roku 1534. Dokončenie prieplavu bolo 7. januára 1914. V roku 2005 sa cez prieplav preplavilo 278,8 milióna ton tovaru. Panamský prieplav je najstarší zo siedmich moderných divov sveta.

Projekty Delta a Zuiderzee[upraviť | upraviť zdroj]

Projekt Zuiderzee
Bližšie informácie v hlavnom článku: Projekt Delta
Bližšie informácie v hlavnom článku: Projekt Zuiderzee

Projekty Delta a Zuiderzee boli dva najväčšie vodohospodárske projekty Holandska. Projekty boli postavené kvôli tomu, že väčšina Holandska je pod úrovňou mora. Stavba projektov sa začala v r. 1920 a skončila 10. mája 1997. Projekt Delta zahrňuje hlavne prílivové bariéry na Rýne, Máse a Šelde. Najväčšiu pozornosť z bariér má bariéra Maeslantkering na Máse. Mása tečie aj cez Rotterdam a preto nemohla byť bariéra zatvorená, ale ani otvorená. Preto sa cez deň otvára aj zatvára. Postavenie projektu Delta zabezpečilo aj stavbu jednoho z najdlhších mostov na svete - Zeelandbrugu s celkovou dĺžkou 5,022 km a 50 oblúkmi. Najväčšou súčasťou projektu Zuiderzee je 32 km dlhá hrádza Afsluitdijk, ktorá spôsobila premenenie Ijselského zálivu na umelú lagúnu, resp. jazero. Kvôli projektu Zuiderzee je Flevoland ostrov.

Empire State Building[upraviť | upraviť zdroj]

Empire State Building
Bližšie informácie v hlavnom článku: Empire State Building

Empire State Building je 443,2 metrov vysoký mrakodrap v New Yorku. Stavba mrakodrapu začala 22. januára 1930 a skončila 1. mája 1931. Po dokončení bol najvyššou stavbou sveta a najvyššou budovou sveta (predbehol Chrysler Building) a po Chrysler Building bola aj druhým supertallom. Budova má 102 poschodí. Najvyššou stavbou sveta bola do roku 1954, kým ju nepredbehol Vysielač KWTV. Najvyššou budovou sveta bol do roku 1972, kedy ju nepredbehla vyššia budova Svetového obchodného centra. V roku 2001 sa však stala nanovo najvyššou budovou New Yorku a bola ňou do jari 2012, kedy ju predbehlo Nové svetové obchodné centrum.

Golden Gate Bridge[upraviť | upraviť zdroj]

Golden Gate Bridge
Bližšie informácie v hlavnom článku: Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge je 2373,4 metrov dlhý most cez prieliv Golden Gate. Most je symbolom San Francisca. Na druhej strane mostu je Sausalito. Most sa začal stavať 5. januára 1933 a stavba sa skončila 27. mája 1937. Pred postavením mostu bol most s najväčším rozpätím George Washington Bridge. Golden Gate Bridge most predbehol a symbol Kalifornie predbehol newyorský Verrazano-Narrows Bridge. Rozpätie medzi pylónmi je 1280 metrov. Výška pylónov je 227,4 metra, čím sú ôsme najvyššie na svete. Denne prejde mostom 300 tisíc vozidiel.

Priehrada Itaipú[upraviť | upraviť zdroj]

Priehrada Itaipú
Bližšie informácie v hlavnom článku: Itaipú

Priehrada Itaipú je vodohospodárske dielo na rieke Paraná na hraniciach Brazílie a Paraguaja. Priehradná hrádza je 196 metrov vysoká a 7 919 metrov dlhá, priehradné jazero vytvorené priehradou je 170 km dlhé a max. 12 km široké. Do jazera sa zmestí 29 miliárd metrov kubických (29 km³) vody. Pri napĺňaní priehrady vodopády Guairá zmizli z mapy. Itaipú znamená v preklade "spievajúci kameň" a po priehrade bolo pomenované auto Itaipu E400. Stavba priehrady sa začala na prelome januára a februára 1970 a skončila 5. mája 1984.

CN Tower[upraviť | upraviť zdroj]

CN Tower
Bližšie informácie v hlavnom článku: CN Tower

CN Tower je 553,33 metrov vysoká veža v Toronte. Stavba bola zahájená 6. februára 1973. Veža bola dokončená 26. júna 1976 a po dokončení získala niekoľko titulov. Väčšinu z nich ich zobrala moskovskej Ostankinskej televíznej veži. Jeden z nich bol aj najvyššia samostatne stojaca stavba, ktorý stratila až po dokončení Burdž Chalífy v 2010. Najvyššou vežou bola takmer rovnako dlho, čiže dovtedy, dokedy nebola dokončená Canton Tower v Kantone. Vyhliadku má vo výške 446,6 metra. Vyhliadka bola do roku 2008 najvyššie položená nad terénom, až po dokončenie Šang-chaj chuan-čchiou ťin-žung čung-sin, ktoré má vyhliadku vo výške 474 metrov. Dodnes je najvyššou stavbou Kanady. Veža má 96 metrov vysokú anténu, čiže toľko isto vysokú ako hodinová veža Westminsterského paláca v Londýne.

Eurotunel[upraviť | upraviť zdroj]

Eurotunel
Bližšie informácie v hlavnom článku: Eurotunel

Eurotunel je 50,45 km dlhý tunel medzi Calais a Doverom. Vedie popod Doverskú/Calaiskú úžinu. Jeho stavba sa začala 1. decembra 1987 a skončila 6. mája 1994. Eurotunel bol prvé spojenie medzi Veľkou Britániou a pevninskou Európou od pevninského mosta. Prvé nápady na spojenie Veľkej Británie a pevninskej Európy tunelom alebo mostom boli v roku 1802, kedy Albert Mathieu navrhol tunel pod úžinou, cez ktorý by išli kone. Vlak Eurostar vedie návštevníkov a turistov tunelom rýchlosťou 160 km/h a cesta trvá asi 35 minút.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]