Severné teritórium

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O kanadskom teritóriu pozri Severozápadné teritóriá.
Severné teritórium
(Northern Territory)
teritórium Austrálskeho zväzu
Pohľad na hlavné mesto teritória – Darwin
Vlajka
Symbol
Štát Austrália Austrália
Súradnice 20°J 133°V / 20°J 133°V / -20; 133
Hlavné mesto Darwin
Najvyšší bod Mount Zeil
 - výška 1 531 m n. m.
Rozloha 1 420 970 km² (142 097 000 ha)
Obyvateľstvo 245 854 (december 2018)
Časové pásmo UTC +9:30
Štáty Austrálie)Západná AustráliaSeverné teritóriumJužná AustráliaQueenslandNový Južný WalesViktóriaTasmániaTeritórium austrálskeho hlavného mesta
Štáty Austrálie)
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Severné teritórium je federálne teritórium v Austrálii. Hlavné mesto je Darwin, medzi ostatné významné mestá patria Alice Springs a Katherine.

Severné Teritórium je spolu s Teritóriom hlavného mesta jedno z dvoch teritórií zahrnuté do zväzového štátu Austrálie. Podstata jeho právneho postavenia tkvie v tom, že federálna vláda môže upraviť všetku jeho legislatívu. Postavenie zväzových štátov sa však o mnoho nelíši.

Severné teritórium sa nachádza v severnej časti kontinentu, z východu susedí so štátom Queensland, zo západu so Západnou Austráliou, z juhu tiež s Južnou Austráliou. Zo severu územie obmýva Timorské a Arafurské more a Carpentariánsky záliv. Keďže pobrežné oblasti Severného teritória sa ešte pred objavením kontinentu Európanmi stávalo miestom stroskotania lodí a táto pevnina bola takmer na dosah od jej známych krajín, zostávala až do polovice 19. storočia pre Európanov takmer celá neznáma. Pobrežie bolo ťažko prístupné pre hustý porast mangrovou a na pevnine sa nachádzala nehostinná pustina.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Informácie v infoboxe sú sčasti alebo úplne prebrané z infoboxu článku Northern Territory zverejneného na anglickej Wikipédii.