Severonemecká nížina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nížina na mape Nemecka

Severonenemecká nížina (nem. Norddeutsches Tiefland, Norddeutsche Tiefebene, Norddeutsches Flachland) je časť Stredoeurópskej nížiny nachádzajúca sa v Nemecku. V minulosti (keď Nemecko siahalo ďalej na východ), ale niekedy ešte aj dnes, sa ako Severonemecká nížina označovala/-uje celá Stredoeurópska nížina[1][2][3].

Na Severonemeckú nížinu nadväzujú na východe nížiny v Poľsku a na západe nížiny v Holandsku; na juhu Stredonemecká vrchovina.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Severonemecká nížina je predovšetkým poľnohospodárskou oblasťou (obilniny, zemiaky, priemyselné plodiny, krmoviny). Na severe sa chová dobytok a ošípané. V niektorých častiach sa pestuje ovocie a zelenina (Hamburg, Berlín), tabak a strukoviny. V niektorých častiach sa ťaží ropa a zemný plyn, v iných uhlie. Priemyselné strediská sú pri námorných prístavoch, pozdĺž Stredonemeckého prieplavu a riek.

Členenie[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri v článkoch Fyzickogeografické členenie Nemecka a Stredoeurópska nížina.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Meyers Großes Konversations-Lexikon, zv. 14, 1908
  2. mapa „Európa (prehľad fyzikálny)“. In: Slovenský náučný slovník. Ed. Pavel Bujnák. Zväzok II E – M. Bratislava; Praha : Litevna, literárne a vedecké nakladateľstvo Vojtech Tilkovský, 1932. 380 s.
  3. Kunth, C. et al.: Neuer illustrierter Atlas der Welt, 1998/99

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]