Sexit (hudobná skupina)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sexit
Základné informácie
Pôvod Slovensko  Slovensko
Žáner(-re) Rock
Hard rock
Metal
Pôsobenie 1990 – súčasnosť
Vydavateľstvá Opus
Webstránka http://www.sexit.sk/
Členovia skupiny
Eugen Pál Baláž,Kiss Zsolt,Dioníz Máté,Alexander Plošnica

Sexit je slovenská hudobná skupina. V apríli 1990 po skončení povinnej vojenskej služby navštevuje gitarista, skladateľ Eugen Pál Baláž bubeníka Zsolt Kiss-a so zámerom založiť skupinu zameranú na vlastnú tvorbu. Po spoločnej dohode obsadzuje basu Peťo Németh. Nacvičujú sa Eugenove skladby, ktoré tvoria základ prvej Sexit LP. Po dobe niekoľkých mesiacov Peťa nahradzuje Štefan Hundža, ktorý je známy hlavne svojimi hlasovými dispozíciami. V pomerne krátkej dobe je po intenzívnom skúšaní hotový prvý repertoár a pripraví sa jednoduché demo. Toto demo umožní kapele zúčastniť sa významnej súťaži Rocková Misia 1990 v Komárne. Na návrh organizátorov sa pôvodné meno Exit /bolo ich vtedy viac/ mení na Sexit./S dodáva Ján "krstiteľ" Šoltés, blízky fanúšik združenia/. Z vybraných 23 kapiel-medzi inými aj začínajúcim Money Factorom vyhráva Sexit prvé miesto. Porota pozostávala z popredných osobností maďarskej hudobnej scény. Tu sa rodí spolupráca so známym klávesistom, spevákom a skladateľom Balázs Ferencz-om /skupiny Neoton Família,Taurus,Korál/. Absolvuje sa množstvo koncertov, festivalov a nahráva sa album "Gyertyák a téren" /Sviece na námestí/, na ktorom je autorsky zastúpený aj Eugen Pál Baláž dvoma skladbami. Tento sa stáva v Maďarsku albumom roka 1992.

Paralelne s týmito udalosťami ponúka demo Sexitu tehdajší manager Róbert Vanyo vydavateľstvu Opus V Bratislave. LP platňu produkuje Ctibor Kolínsky a je kompletne nahratá za tri dni. Album vychádza 6. apríla 1992 a debut je spojený s vystúpením pred Iron Maiden v Bratislave. Na koncerte hrajú aj Alexander Plošnica-klávesy a Jozef Czakó-spev, harmonika. Stávajú sa externými členmi kapely. Ďalšie obdobie naplňujú vystúpenia na Slovensku,v Maďarsku a Fínsku. V roku 1995 má kapela kratšiu pauzu. Eugen v ústraní dokončuje ďalší album Vták z Atlantiku. Textovo vypomáhajú Ján Litvák, Jozef Czakó a Laco Kerekeš. Platňu produkuje karikaturista Karol Miček-El Cato. Vychádza v roku 1996. Sexit sa úspešne zúčastňuje súťaží ako sú Marlboro Rock In a Košický Zlatý Poklad. Prebehne viac vystúpení s Rockovými legendami Maďarska: Piramis, Beatrice, Omega.

V roku 1997 nastávajú zmeny. Namiesto Štefana Hundžu /ktorý sa stáva členom zboru Košického štátneho divadla/ prevezme basu Robert Pál Baláž a spev na krátku dobu Ivan Bencsö. Vznikajú žánrovo otvorenejšie sladby ako "Hviezdy II. "Začnú sa používať aj "nerockové" nástroje - Fujara,drumbľa,tympany... V Košickom rozhlase sa nahrajú štyri skladby, ktoré sa použijú pri vydaní ďalších albumov. S kapely vyrastie krátko trvajúca, ale zaujímavá odnož pod menom Atlas, ktorá sa štýlovo oslobodzuje.

Eugen Pál Baláž-Fujara, spev, perkusie---Kiss Zsolt-bicie---Robert Pál Baláž-basgitara, drumbľa---Pál Baláž Marian-spev, píla, perkusie---Ladislav Toth-gitara, spev.

V roku 2000 Eugen napíše za mesiac kompletný album Prima Energia a obnovuje sa trio s Hundžom. Nasleduje veľa vystúpení a na podnet Štefana sa spustí projekt Klasická a Rocková hudba sa nevylučujú, v spolupráci s Košickým sláčikovým orchestrom Musica Yuvenalis. Album Prima Energia vychádza až v roku 2003. Bol nahratý v Košickom rozhlase a produkuje ho Tibor Dirlak. Na Music Boxe sa úspešne ujme skladba Posledná Pieseň s klipom Nora Čerevku-Norofilm.

Ďalší album Tvoja tvár vychádza v roku 2005 v produkcii Ľuba Daněka.

2009-album v maďarčine- Ne ad fell /Nevzdávaj to/ produkcia-Štefan Hundža

2010- Namiesto Štefana obsadzuje basu Dionýz Máté a spieva Jaro Mojžiš.Kapela si pomocou mesta Rožňavy sama produkuje.album Modrý Amulet nahratý v Blue Studio Čučma.Kapela obsadí druhé miesto v Pražskej súťaži Skutečná Liga.Eugen Pál Baláž získava "Cenu za vesmírnu výnimočnosť"v súťaži gitaristov Gitariáda 2010 v Banskej Bystrici.

2013 - vychádza Sexit Výber 1991-2011 v produkcii Viktora Oláha.Jaro Mojžiš odchádza do Metalindy.Zhodou okolností sa tretíkrát vracia Hundža

Rok 2014 bol výnimočný spoločným koncertom s Marianom Vargom v Košiciach a tiež dvojkoncertom Sexit-Karthago v Banskej bystrici.

Po rekonštrukčnej pauze sa kapela s chuťou púšťa do jubilejného roku 2015,keď slávi svoje 25.výročie. Od júna 2015 je zloženie kapely Pál Baláž, Kiss, Máté, Plošnica.

Členovia kapely[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálne albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]