Shaukat Khanum Memorial Cancer Hospital & Research Centre

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Shaukat Khanum Memorial Cancer Hospital & Research Centre je nemocnica v meste Láhaur, v Pakistane, poskytujúca bezplatnú komplexnú starostlivosť pre tisíce chudobných pacientov s rakovinou.

Túto priekopnícku nemocnicu založil Imran Khan jeden z najslávnejších pakistanských hráčov kriketu. Je situovaná v srdci Pandžábu, v Pakistane. Ako charitatívna inštitúcia je financovaná prevažne z darov priateľov, nadšencov z okolia krajiny a celého sveta. Inšpiráciou k vybudovaniu nemocnice sa stalo nešťastie a utrpenie Shaukat Khanum, matky legendárneho kapitána pakistanského kriketového tímu – víťaza svetového pohára. Smrť jeho matky a osobné skúsenosti s riešením rakoviny ho presvedčili o potrebe centra s prístupom pre každého, vrátane tých, ktorí si nemohli inak dovoliť nákladnú starostlivosť. Výsledkom bola Shaukat Khanum onkologická nemocnica a výskumné centrum, v Láhaur, prvá a jediná nemocnice medzinárodných štandardov v Pakistane, venujúca sa poskytovaniu prvotriednej liečby rakoviny u všetkých svojich pacientov, bez ohľadu na ich schopnosť platiť.

Základné údaje[upraviť | upraviť zdroj]

Založená: 29. decembra 1994
Zakladateľ: Imran Khan
Ročný rozpočet: 3.3 bilióna libier
Finančne podporený pacienti: 75%
Dobročinne výdavky: 6,97 bilióna libier
Poloha: 7-A, Block R-3, Johar Town, Láhaur, Pakistan
Počet postelí: 115
Personál: 1393

História[upraviť | upraviť zdroj]

Imran Khan vyzval na celonárodnú zbierku finančných prostriedkov zo zápasu medzi Pakistanom a Indiou 10. novembra 1989 na Gaddafi Stadium v Láhaur, kde bolo vyzbieraných 2,902,600 libier. Následne sa uskutočnila séria viac ako 50 úspešných zbierok po celom svete. Výhra Pakistanu v roku 1992 vo svetovom pohári v krikete pod vedením kapitána Imrana pomohla úsiliu k zbierkam. Len šesť mesiacov po Svetovom pohári sa mu podarilo vyzbierať jeden a pol milióna libier čo je rovnaká suma aká bola vyzbieraná 2 roky pred tým. On venoval peniaze vo výške 85,000 libier na tento projekt. Keď bolo v roku 1994 potrebné ďalšie financovanie na výstavbu, Imran Khan vypustil masovú kampaň, ktorá obletela 27 miest v krajine a pomohla vyzbierať 120 miliónov libier. Počas celej kampane podporilo stavbu nemocnice viac ako milión jednotlivých darcov od bežných občanov po bohatých a slávnych. Darované bolo všetko od hotovosti po šperky a ceniny.

Ošetrovateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Profesionálna ošetrovateľská prax na Shaukat Khanum onkologickej nemocnici a výskumnom centre je podporovaná prostredníctvom členstva v Pakistanskom onkologickom Ošetrovateľskom Fóre členmi Medzinárodnej spoločnosti sestier v onkologickej starostlivosti a prostredníctvom členstva v Ázijskej a Ticho morskej sieti útulkov.

Ošetrovateľstvo na Shaukat Khanum onkologickej nemocnici a výskumnom centre ponúka oveľa viac než tradičné predstava o ošetrovateľstve. Zdravotné sestry poskytujú starostlivosť pacientom, ktorí dostávajú komplexnú liečbu svojho ochorenia prostredníctvom operácii, ožarovania, chemoterapie a nukleárnej medicíny. Okrem informovania pacientov o ich chorobe a jej liečbe, zdravotné sestry poskytujú emocionálnu podporu.

Veľká časť toho, čo robia, je vzdelávanie pacientov. Pacienti sú poučení o tom, čo ich čaká počas pobytu a po prepustení. To tiež zahŕňa výučbu o tom, aké lieky budú brať a nežiaduce účinky týchto liekov, krvnej transfúzie, ako hľadať známky infekcie a krvácania a diétne zmeny. Tím ošetrovateľstva a ošetrovateľskej dokumentácie sú považované za veľmi dôležité, pretože podporujú tímového ducha a zlepšiť kvalitu starostlivosti pre pacientov a ich rodiny.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Shaukat Khanum Memorial Cancer Hospital & Research Centre na anglickej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]