Sieť so vzájomným sprístupňovaním

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Sieť so vzájomným sprístupňovaním[1] (iné názvy: sieť medzi partnermi, sieť (typu) peer to peer, sieť P2P, P2P sieť, sieť (typu) rovný s rovným, sieť rovnocenných počítačov, sieť s rovnocennými uzlami, peer(-)to(-)peer, peer-to-peer network, P2P, p2p) je počítačová sieť, ktorá sa viac spolieha na výpočtovú silu koncových zariadení (počítačov) ako na sieť samotnú.

Čistý P2P prenos súborov neobsahuje ani klientov, ani servery, ale iba rovnocenné sieťové uzly, ktoré súčasne plnia voči iným uzlom v sieti úlohu servera aj klienta. Týmto sa tento sieťový model odlišuje od modelu klient-server, kde komunikácia zvyčajne prebieha cez centrálny server. Typickým príkladom prenosu súborov typu klient-server je prenos z FTP serveru a na FTP server. Jeden používateľ nahrá súbor na FTP server a potom veľa používateľov daný súbor sťahuje, pričom nie je nutné, aby nahrávajúci a sťahujúci užívateľ boli pripojení v rovnakom čase.

Pri komunikácii typu P2P vystupujú aplikácie ako rovnocenné, teda nie je tu prítomný server. Komunikácia prebieha priamo medzi klientmi a každý peer si uchováva informácie o ostatných uzloch u seba. Tento typ komunikácie však vyžaduje väčšie množstvo prenesných dát ako je tomu v prípade klient – server, ale má výhodu, že server nie je potrebný.

Niektoré protokoly a siete[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Výkladový terminologický slovník elektronických komunikácií - 2018 (anglicko-slovenský a slovensko-anglický). [Banská Bystrica] : Výskumný ústav spojov, 2018. ISBN 978-80-89906-02-4.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]