Signalizácia (telekomunikácie)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

V telekomunikáciáchsignalizácia nasledujúce významy:

Signalizačné systémy môžu byť klasifikované podľa svojich základných vlastností, popísaných nižšie:

Účastnícka a sieťová signalizácia[upraviť | upraviť zdroj]

Účastnícka signalizácia je signalizácia medzi telefónom a telefónnou ústredňou.

Sieťová signalizácia je signalizácia medzi ústredňami.

In-band a out-of-band signalizácia[upraviť | upraviť zdroj]

Signalizácia v prenosovom kanáli (angl. in-band signaling) je prenášaná rovnakým kanálom ako telefónny hovor. Príkladom je Tónová voľba (DTMF), ktorá sa v súčasnosti používa na väčšine telefónnych liniek k účastníkovi.

Signalizácia mimo prenosový kanál (angl. out-of-band signaling) je telekomunikačná signalizácia na vyhradenom kanále oddelenom od telefónneho hovoru. Out-of-band signalizácia sa používa v signalizačným systémom č. 7 (SS7), čo je súčasný štandard pre signalizáciu medzi ústredňami používaný prakticky v celom svete po dobu približne 20 rokov[1].

Linková a registrovať signalizácia[upraviť | upraviť zdroj]

Linková signalizácia slúži na prenos informácií o stave linky alebo kanála, ako je zavesené, obsadené, ktoré sa označujú ako dohľadové, vyzváňacie prúd (zvonenie), a recall. V polovici 20. storočia boli dohľadu signály na medzimestských linkách v Severnej Amerike zvyčajne in-band, napríklad tónom o frekvencii 2600 Hz, čo vyžaduje pásmovú zádrž aby sa zabránilo rušeniu. Na konci storočia všetky dozorné signály boli out-of-band. S príchodom digitálnych liniek začali byť dohľadové signály prenášané prostriedkami, ktoré poskytuje digitálny spoj.

Registrovať signalizácia je určená k prenosu adresné informácie ako je telefónne číslo volaného alebo volajúceho. V počiatkoch telefónie v manuálnych ústredniach sa adresnej informácie oznamovala hlasom, ako "Prosím spojte mi pána Kováča". V prvej polovici 20. storočia sa pre zadávanie adresnú informácie používala rotačné číselnica, ktorá krátko prerušuje linkový prúd – tak zvaná pulzná voľba, pričom adresa je určená počtom impulzov. V druhej polovici alebo poslednej štvrtine 20. storočia sa prešlo na adresnej signalizácia pomocou tónovej voľby.

Channel-associated a common-kanál signalizácia[upraviť | upraviť zdroj]

Signalizácia pridružená k (hovorovému alebo prenosovému) kanála (engl. Channel-associated signaling, CAS) – signalizačný kanál je používaný pre jediný prenosový kanál.

Signalizácia spoločným kanálom (angl. Common-channel signaling, CCS) – signalizačný kanál prenáša signalizačné informácie pre niekoľko prenosových kanálov. Tieto prenosové kanály preto majú spoločný signalizačný kanál.

Compelled signalizácia[upraviť | upraviť zdroj]

Compelled (presadzované) signalizácia znamená signalizáciu, kde príjem každého signálu musí byť explicitne potvrdené príjemcom, ako je možné poslať ďalší signál[2]

Compelled signalizácia je väčšina foriem registrové signalizácie R2 používané v Európe, zatiaľ čo signalizácia R1 používaná v Severnej Amerike nie je compelled.

Termín sa používa iba u signalizačných systémov, v ktorých sa používajú diskrétne signály (napr. Kombináciu tónov pre označenie číslice). U signalizačných systémov, ktoré sú založené na výmene správ (ako SS7 a ISDN Q.931), môže každá správa prenášať väčšie množstvo informácií (napr. Niekoľko číslic telefónneho čísla) nemá táto vlastnosť význam.

Klasifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Každý signalizačný systém môže byť charakterizovaný podľa každej z vyššie uvedených vlastností. Napríklad:

  • Tónová voľba je in-band, Registrovať signalizačný systém s asociovaným kanálom. Nie je compelled.
  • Signalizačné systém č. 7 (napr. TUP alebo ISUP) je out-of-band signalizačný systém so spoločným kanálom, ktorý zahŕňa ako linkovú tak registrovať signalizáciu.
  • Tarifný impulzy (v rôznych krajinách sa používajú pulzy o kmitočte 50Hz, 12kHz alebo 16kHz posielanej ústredňou do verejných telefónnych prístrojov alebo tarifných počítadiel) sú Out- of-band (pretože nespadajú do frekvenčného rozsahu používaného pre prenos telefónneho signálu, 300 – 3400Hz) a channel-associated. Väčšinou autorov sú považované za pravidelnú signalizáciu.
  • Signalizácia EM (E & amp; M) je out-of-band channel-associated signalizačný systém. Základný systém je určený pre linkovú signalizáciu, ale ak sa používajú desiatkovej pulzy, môže tiež prenášať registrové informácie. Obvykle sa ale linková signalizácia E & amp; M používa spolu s registrovať signalizáciou DTMF.
  • Naproti tomu, signalizačný systém L1 (ktorý typicky využíva rôzne dlhé tóny o kmitočte 2280Hz) je in-band channel-associated signalizačný systém, rovnako ako SF 2600 Hz systém skôr používaný vo firme Bell System.
  • Signalizačné systémy nazývané Loop štart, ground start, obracanie polarity a systémy s obracaním polarity impulzov sú všetky jednosmerné, teda out-of-band, a channel-associated, pretože jednosmerný prúd sa objavuje na okruhu použitom pre prenos hovoru.

Signalizačné systémy so spoločným kanálom sú zo svojej podstaty out-of-band; in-band signalizačné systémy používajú vždy signalizáciu pridruženou k prenosovému kanálu. Existujú však aj out-of-band signalizačné systémy, ktoré sú channel-associated (napr. Tarifné impulzy).

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Signaling in/out-of-band Definition [online]. PC Magazine Encyclopedia, [cit. 2012-04-11]. Dostupné online. Archivované 2008-03-21 z originálu.
  2. compelled signaling [online]. National Telecommunications and Information Administration, [cit. 2012-04-11]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Signalizace (telekomunikace) na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]