Silvia Švédska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Silvia Švédska
švédska kráľovná
Silvia Švédska
Narodenie23. december 1943 (80 rokov)
Heidelberg, Nemecko
ManželKarol XVI. Gustáv
DetiViktória
Karol Filip
Madeleine
PodpisSilvia Švédska, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Silvia Švédska

Kráľovná Silvia, vlastným menom Silvia Renate Sommerlathová (* 23. december 1943, Heidelberg) je švédska kráľovná, manželka Karola XVI. Gustáva.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa 23. decembra 1943 v Heidelbergu rodičom Waltherovi Sommerlathovi a Alice Sommerlathovej, rod. de Toledovej ako najmladšia zo štyroch detí. Má troch bratov – Ralfa (* 1929), Walthera (* 1934), Jörga (* 1941 – † 2006). V rokoch 1947 – 1957 žila rodina Sommerlathovcov v Brazílii, v Sao Paule, kde Silviin otec zastával rôzne pozície. V roku 1957 sa presťahovali do Západného Nemecka.

V Sao Paule navštevovala nemeckú školu Colégio Visconde de Porto Seguro. V roku 1963 zmaturovala na strednej škole v Düsseldorfe. V rokoch 1965 – 1969 študovala tlmočníctvo v Mníchove so zameraním na španielčinu. Po promóciách pracovala na argentínskom konzuláte v Mníchove. Neovláda len rodnú nemčinu a švédštinu, ale hovorí tiež anglicky, francúzsky, španielsky a portugalsky. Okrem týchto jazykov ešte ovláda perfektne švédsku znakovú reč nepočujúcich.

Manželstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Silvia sa stretla s korunným princom Karolom Gustávom v roku 1972 na olympijských hrách. Podľa slov samotného princa Karola Gustáva to bola láska na prvý pohľad. Zásnuby boli ohlásené 12. marca 1976. Svadba sa konala o tri mesiace neskôr, 19. júna v Štokholmskej katedrále. Od roku 1797 to bolo prvé manželstvo vládnuceho švédskeho monarchu. Pokiaľ by sa bol Karol Gustáv oženil s neurodzenou Silviou počas vlády svojho starého otca Gustáva VI. Adolfa, stratil by svoje nástupnícke právo na švédsky trón. Kráľ Gustáv VI. Adolf totiž neoblomne zastával názor, že sobáše sa musia uzatvárať len medzi potomkami z kráľovských rodín.

Silvia a Karol Gustáv majú tri deti:

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

www.kungahuset.se Archivované 2014-12-15 na Wayback Machine