Singapurské metro

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Geografická mapa siete

Singapurské metro (angl. Mass Rapid Transit alebo MRT, čín. 大众快速交通 alebo 地铁, malaj. Sistem Pengangkutan Gerak Cepat, tamil. சிங்கை துரிதக் கடவு ரயில்) je systém podzemnej rýchlodráhy v Singapure. Prvá linka bola otvorená v roku 1987, čím sa systém stal druhým najstarším v juhovýchodnej Ázii.

Sieť sa rýchlo rozrastala, čo bol výsledok snahy Singapuru o vybudovanie rozvinutej železničnej siete ako nosného systému mestskej hromadnej dopravy. V roku 2005 systém prepravil denne 1,338 milióna cestujúcich. V porovnaní s počtom cestujúcich autobusovou dopravou, čo je 2,785 milióna, je to menej, bol to však 76 percentný nárast v porovnaní s rokom 1995, kedy metro prepravilo 0,76 milióna cestujúcich, zatiaľ čo autobusová doprava poklesla o 8,1 percenta. Očakáva sa, že tento trend bude pokračovať.

Metro má 64 staníc a dĺžka siete je 109,4 km so štandardným rozchodom koľají. MRT dopĺňa sieť regionálnej ľahkej železnice, angl. Light Rapid Transit alebo LRT, ktorá sa napája na stanice metra. Sieť funguje od 5:30 do 1:00 denne s frekvenciou okolo 5 minút.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]