Singel (hudba)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Singel

V hudbe pod pojmom „singel“ rozumieme krátku nahrávku jednej, alebo viacerých skladieb na hudobnom nosiči. Do verejného predaja môžu byť single vydané v rozličných formátoch.

Vinylový singel[upraviť | upraviť zdroj]

7-palcový vinylový singel určený na rýchlosť 45 rpm
  • Vinylové single obsahujú jednu, alebo viacej skladieb na tradičnej gramofónovej nahrávke. Bežná singlová platňa je čierny vinylový disk, ktorý má priemer 7 a 12 palcov (17,78 a 30,48 cm) a je prehrávaná pri rýchlosti 45 ot/min. Platňa je obojstranná. Na tzv. „A“ strane býva titulná nahrávka, pre ktorú bol singel vydaný, na druhej, „B“ strane je ďalšia skladba. Niektoré single, napríklad od skupiny The Beatles „We Can Work It Out“/„Day Tripper“, alebo singel „We Are the Champions“/„We Will Rock You“ od skupiny Queen boli publikované ako single s dvoma „A“ (alebo ako „AA“) stranami, nakoľko pre vydavateľa mali obidve skladby rovnakú úroveň dôležitosti. Na mnohých vinylových singloch sa nachádza viacej nahrávok ako dve, najčastejšie na 12 palcových diskoch. Pôvodne boli vinylové single predávané v papierových obaloch, často potlačených originálnym grafickým dizajnom a textom.

Singel na audiokazete[upraviť | upraviť zdroj]

  • V deväťdesiatych rokoch boli populárne kazetové single. V súčasnosti sú už zastarané, iba výnimočne sú vydávané ako komerčné single. Podobne ako vinylové platne sú obojstranné s „A“ a „B“ stranou a môže byť na nich viacero nahrávok. V krabici pre kazetu je tlačený obal, s grafickým dizajnom a zoznamom publikovaných nahrávok.

CD singel[upraviť | upraviť zdroj]

  • Single na CD obsahujú „A“ skladbu spolu s jedným, alebo viacerými jednotlivými skladbami. Rozšírené (alebo aj „Maxisingle“) single obsahujú viacero remixov titulnej skladby a ďalší úplne odlišný song („B“), prípadne aj krátke hudobné video. CD singel má pevne stanovené poradie skladieb, aj v prípade dvoch „A“ skladieb jedna z nich musí ísť ako prvá. Singel môže mať svoj originálny názov, odlišný od názvov skladieb, ktoré obsahuje (napríklad ako singel od Nine Inch Nails „Closer to God“). Balenie CD singlu má taktiež svoj vlastný dizajn a tlačený zoznam nahrávok.
  • Pre prilákanie fanúšikov, zberateľov z reklamných dôvodov bývajú vydávané špeciálne edície CD singlov v limitovanom náklade s bonusovými nahrávkami a originálnym riešením dizajnu obalu.

VHS singel[upraviť | upraviť zdroj]

  • V začiatkoch osemdesiatych rokov sa na trh dostávali tzv. VHS videosingle s klipmi populárnej hudby. S väčším záujmom sa tento typ singlov stretol roku 1990, keď bolo na hudobnej stanici MTV zakázané vysielanie klipu „Justify My Love“ od speváčky Madonny.

DVD singel[upraviť | upraviť zdroj]

  • V júli 1999 speváčka Björk ako prvá vydala svoj singel „All Is Full of Love“ na DVD. Aj keď to mnoho nahrávacích spoločností odmietalo, koncom deväťdesiatych rokov a tesne po roku 2000 tento formát vydávania singlov využili aj Kelly Clarkson (singel „A Moment Like This“), Jessica Simpson (singel „With You“) a Beyoncé (singel „Crazy In Love“). Vcelku sa dá povedať, že v prípade DVD singlov ide skôr o zberateľské rarity, ktoré sa na trhu neuchytili.

Internetový singel[upraviť | upraviť zdroj]

  • Internetové single sú skladby, ktoré sa dajú získať online z internetu. Na internete sú vo viacerých remixovaných verziách, sťahovať je ich možné iba jednotlivo.

Extended play[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Extended play
  • Single s viacerými ako dvoma skladbami „A“ sú považované za tzv. EP albumy.

V súčasnosti je hlavným zámerom hudobných vydavateľov pri produkcii singlov upútať pozornosť verejnosti na vydaný (alebo pripravovaný) album interpreta, single sú vydávané skôr pre potreby vysielacích spoločností, majú svoje verzie pre vysielanie v rádiu (so štandardnou dĺžkou pre vysielanie, prípadne aj cenzurovaným textom) a verziu samotného singlu pre bežné prehrávanie.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Single (music) na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).