Sirion (rieka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Sirion je najznámejšou a najväčšou riekou Beleriandu v prvom veku vo fiktívnom svete J.R.R. Tolkiena. Rieka delí Beleriand na západnú a východnú časť. Karen Wynn Fonstadová vo svojej knihe Atlas of Middle-earth odhaduje jej dĺžku na 390 míľ to je asi 630 km. Pramení na severe Beleriandu v horách Ered Wethrim a ústi do Balarskrj zátoky Belegaerského oceánu.

Priebeh toku[upraviť | upraviť zdroj]

Rieka pramení v mieste zvanom Eithel Sirion - Prameň Sirionu na východnom úbočí hor Ered Wethrim. Ďalej tečie pozdĺž svahov Ered Wethrim na juhovýchod. Preteká močariskami Serech, kde sa do nej vlieva prví väčší prítok Rivil. Sirion sa ďalej stáča na juhozápad a preteká úzkym údolím medzi útesmi hôr Ered Wethrim a vysočiny Dorthonionu. Údolie sa nazývalo Sirionský priesmyk. V polke priesmyku bol uprostred rieky ostrov Tol Sirion. Rieka uhýba na juhovýchod a tvorí hranicu medzi Dimbarem a Brethilským lesom. V týchto miestach sa dal Sirion prekročiť cez brod Brithiach. Potom sa do Sirionu vlievala Rieka Mindeb. Ďalej pretekal lesmi Doriathského kráľovstva kde sa do neho vlievali rieky Teiglin a Esgalduina. Po sútoku s Arosem opúšťa Doriath a mieri na juh k močariskám Aelin-uial. Po Sirionských vodopádoch si rieka ďalej razí cestu na juh priamo pod pohorím Andram. Po 14 kilometroch v podzemí sa vynára na druhej strane v mieste zvanom Brány Sirionu. Na dolnom toku už Sirion tečie priamo na juh. Preteká zemou Nan-tathren, kde sa do neho vlieva jeho najväčší prítok Narog. Ďalej na juh už začína dlhá delta rieky, po ktorej sa Sirion vlieva do Balarskej zátoky.

Najväčšie prítoky[upraviť | upraviť zdroj]

  • ľavé - Rivil, Mindeb, Esgalduina, Aros
  • pravé - Teiglin, Narog


Osídlenie[upraviť | upraviť zdroj]

U prameňa Sirionu nechal kráľ Noldor Fingolfin zbudovať svoju mocnú vežu Barad Eithel. Na ostrove Tol Sirion mal svoju pevnosť Minas Tirith Finrod Felagund. V lese Brethil sídlili Edain vedení svojou pani Haleth. Doriath, ktorého západnú hranicu Rieka tvorila, bol osídlený Sindar. Po vypálení prístavných miest vo Falasu, vybudovali elfovia pod vedením Círdana u ústia rieky Sirionské prístavy.

Prechody cez rieku[upraviť | upraviť zdroj]

Mohutná Rieka Sirion sa dala prekročiť len na niekoľkých miestach. Boli to napríklad most na Tol-Sirionu, brod Brithiach medzi Dimbarem a Brethilem a elfské prevozy na Aelin-uial. Inak než v člne nebola preprava možná ani v zime, pretože Sirion na juh od močarísk Serech v zime nezamŕzal.