Sköll

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vlky naháňajú mesiac a slnko

Sköll (staroseverčina „lesť“) je v severskej mytológií vlk, ktorý naháňa kone Árvakra a Alsvidra, ktoré každý deň ťahajú voz v ktorom je slnko (Sól) cez oblohu, ktoré sa Sköll snaží zožrať. Sköll má brata Hatiho, ktorý naháňa mesiac (Máni). Počas Ragnaröku sa obom podarí zožrať tieto nebeské telesá.

Sköll je v určitých situáciách použitý ako heiti (v staroseverskom básnictve synonymum), aby nepriamo odkázal na otca (Fenrir) a nie na syna. Táto dvojznačnosť funguje aj naopak, napríklad v Vafþrúðnismály kde sú zámeny v 46. slohe - kde je Fenrirovi pripísané naháňanie slnka - atribút jeho syna Skölla. Toto môžeme vidieť často na slovách Hródvitnir a Hródvitnisson, ktoré odkazujú aj na Fenrira a jeho synov.

Pop kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Sköll je meno vlka objavujúceho sa v MMORPG World of Warcraft. Zóna, v ktorej sa nachádza je značne ovplyvnená severskou mytológiou.
  • V talianskom komikse Dylan Dog sa Sköll a jeho brat Hati objavujú, v príbehu číslo 289 „La via degli enigmi“ a v čísle 290 „L'erede Oscuro“, ako príšery slúžiace hlavnej zápornej postave.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sköll na anglickej Wikipédii.