Skit svätého Andreja

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Skýt svätého Andreja)
Skit svätého Andreja

Skit svätého (apoštola) Andreja alebo Skýt svätého (apoštola) Andreja je skit na Svätom vrchu Athos, ktorý patrí pod monastier Vatopedi.

Dejiny skitu[upraviť | upraviť zdroj]

Skit bol založený v 10. storočí po Kr. (hovorí o ňom prvý Typikon Svätého vrchu Atos z roku 971), no v 15. storočí ho napadli a zničili piráti.

V roku 1768 ekumenický patriarcha Serafim II. na mieste starej kélie postavil novú, ktorá je dnes už ako skit zasvätená dvom svätým: Antonovi Veľkému a apoštolovi Ondrejovi. Do tejto kélie v roku 1777 prišiel Makários Korintský a na obdobie dvoch rokov sa usídlil v Monastieri Dionysiu spolu s vtedy novopodstrihnutým mníchom Nikodémom z Naxosu.

V roku 1841 do kélie prišli ruskí mnísi Vissarion a Varsanufios, ku ktorým sa o rok neskôr pridal aj jeromních Teodorit. V roku 1849 konštantínopolský patriarcha Anthimos IV. povýšil kéliu na „patriarší skýt“ a v roku 1856 sa skit spojil so susednou Kéliou svätého Vasilija.

V roku 1958 veľký požiar zničil západné krídlo skitu a v roku 1971 zosnul aj posledný brat zo starého bratstva skitu, mních Sampson.

O 20 rokov neskôr, v roku 1992, bolo vytvorené nové bratstvo a v roku 2001 bol zvolený aj nový igumen skitu Efrém.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V skite sa koná aj Athoniáda, t.j. Akadémia Svätého vrchu Atos

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]