Skúšobná trolejbusová trať Ostrov – Jáchymov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Trolejbusy Škoda 9Tr boli prvými vozidlami škúšaními na tejto trati

Skúšobná trolejbusová trať Ostrov - Jáchymov slúžila pre novovyrobené vozidlá - trolejbusy v závode Škoda Ostrov v mestskej časti Horní Ždiar, kde sa trolejbusy vyrábali od roku 1960. Trať bola vybudovaná v roku 1963. Na konci 80. rokov bola trať kompletne zrekonštruovaná. Posledná modernizácia prebehla v roku 2003, kedy bola vybudovaná nová moderná križovatka a druhé obratisko v Jáchymove. Všetky vozidlá od typu Škoda 9Tr po typ Škoda 22Tr vrátane prototypov sa skúšali na tejto trati.

Skúšobná trať[upraviť | upraviť zdroj]

Trať je dlhá 6,1 km. Vďaka 12% stúpaniu sa nové vozidlá výborne otestovali v jazdných vlastnostiach v kopcovitom teréne. Trať vedie od závodu Škody v Ostrove, kde je pred hlavnou bránou vybudované jednostopové obratisko. Z Ostrova ide cez údolie do Jáchymova. Tu sa nachádzajú dve obratiská. Prvé je pri paláci Radium. Druhé vzniklo na konci mesta Jáchymov na veľkom parkovisku pri kostole svätého Jáchyma. Dňa 28. júla 2004 vyšli na trať posledné trolejbusy a to českobudějovické vozidlá typu 15TrMM evidenčných čísel 56 a 57. V lete 2006 bolo znesené trolejové vedenie po celej trati vrátane vedenia v závode. Stĺpy VO boli znesené iba medzi Horním Ždiarom a Jáchymovom. Tým sa ukončil jeden veľký projekt, ktorý prežil viac ako 40 rokov.

Rozvoj trate[upraviť | upraviť zdroj]

Trať sa mala okrem skúšobných jázd využívať aj na pravidelnú trolejbusovú dopravu. V Ostrove sa mala trať predĺžiť k železničnej stanici. Odtiaľto mali ísť trolejbusy do horského mesta Jáchymov, kde sú aj známe kúpele. Zvláštnosťou je, že o likvidáciu trolejbusových tratí usilovali hlavne kúpeľné mestá, kde by sa ich výkonnosť v kopcovitých terénoch a ekológia - nulové emisie výborné hodili.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]