Slanec (potok)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Slanec
potok
Zdrojnica Veporské vrchy
Ústie Gondova jama
Dĺžka 5,2 km
Povodie Hron
Rád toku V.
Hydrologické poradie 4-23-03-012
Číslo recipienta 4-23-03-1984
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Slanec je potok v Podpoľaní, v severovýchodnej časti okresu Detva.[1] Je to ľavostranný prítok Gondovej jamy, meria 5,2 km a je tokom V. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení vo Veporských vrchoch, v podcelku Sihlianska planina, juhozápadne od obce Detvianska Huta, na západnom svahu vrchu Rubiská (892,1 m n. m.) v nadmorskej výške približne 850 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Na hornom toku priberá dva krátke prítoky, najprv zľava prítok prameniaci východne od osady Mangútovo, potom sprava prítok spod Olšiakovho vrchu (837,6 m n. m.) a ďalej tečie viac-menej západným smerom popri osade Štoliansko na pravom brehu. Ďalej priberá zľava prítok pretekajúci osadou Tušimka, výrazným oblúkom preteká cez osadu Figovci a stáča sa na sever. Vstupuje do výbežku Zvolenskej kotliny, do podcelku Detvianska kotlina, preteká mestskou časťou Malý Slanec a na území mesta Hriňová sa v nadmorskej výške cca 472 m n. m. vlieva do Gondovej jamy.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-04-15]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-04-15]. Dostupné online.