Slash (žáner)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol lomky, používaný na oddelenie dvoch mien v romantickom párovaní, podľa nej žáner slash získal meno.

Slash alebo tiež lomka (angl. Slash) je subžáner fan fiction. Opisuje romantický alebo sexuálny vzťah medzi predstaviteľmi rovnakého pohlavia, väčšinou mužmi, ktorí sú prevzatí z už známeho diela a v primárnom zdroji majú vzťah bez výslovnej homosexuálnej orientácie. Popis takéhoto vzťahu medzi dvoma hrdinkami sa nazýva aj femslash.

Rovnako ako u všetkých fan fiction aj slash sa delí podľa žánrov, ratingov a fandomu. Obyčajne je rating udelený slashu aspoň PG-13 bez ohľadu na obsah.

Prvé príbehy slashu sa stali populárne v kultúre fanúšikov Trekkie Star Trek (Kirk / Spock ). Slash v súčasnosti pokrýva širokú škálu filmov, kníh a televíznych seriálov. V niektorých fandomoch je slash jasne dominantnejší než v iných. Dôvodom je podtext, ktorý slúži ako inšpirácia pre fanúšikov. Slash hrá dôležitú úlohu napríklad v Star Trek: The Original Series (najpopulárnejšia dvojica Kirk / Spock), Star Trek: Voyager, Xena, Lord of the Rings (Pipin / Smieško, Frodo / Sam, ...) , Hercules, Highlander, M * A * S * H, Due South, Stargate - SG-1, Stargate Atlantis, House MD (najpopulárnejšie párovanie House / Wilson) a Harry Potter (najviac sú párovaní Harry / Draco, Harry / Snape, Remus / Sirius, ale počet fanúšikov je taký veľký, že všetky dvojice sú zastúpené často).

Kresba predstavuje Harryho Pottera a Severusa Snapea z Harryho Pottera

Slash je veľmi dôležitý aj vo fan fiction (otaku) japonských manga a anime, kde je rozdelený do rôznych žánrov šónen-ai a jaoi. V Japonsku sú veľmi populárne mangy s homosexuálnymi prvkami. Veľa máng / anime, ktoré na prvý pohľad žiadne homosexuálne prvky neobsahujú sú urobené tak, že ak fanúšikovia chcú, tak si môžu dobre interpretovať homosexuálny podtext.

Existuje niekoľko špeciálnych označení pre určité druhy slashu, ktoré sú v zozname fan fiction terminológie.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]