Parahokej

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Sledge hokej)
Parahokej
Hráč sledge hokeja
Charakteristika
Počet členov tímu 6 (1 brankár + 5 hráčov)
Kontakt áno
Obe pohlavia áno, oddelené súťaže
Kategória kolektívny šport
Miesto konania hokejové ihrisko (ľad)
Potrebné vybavenie puk a hokejová výstroj
Vrcholné podujatie Majstrovstvá sveta
Paralympijské hry {{{paralympijské hry}}}
Popularita Európa, Severná Amerika
Pozri aj Športový portál

Parahokej (staršie sledge hokej alebo hokej na sánkach) je zimný kolektívny šport, obdoba ľadového hokeja primárne určená pre ľudí s telesným postihnutím. Od roku 1994 je súčasťou Zimných paralympijských hier.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Parahokej má pôvod vo švédskom Štokholme, kde ho v roku 1960 vymysleli dvaja muži v rehabilitačnom centre, aby mohli hrať hokej aj napriek telesnému postihnutiu.

Kvôli počiatočnému poklesu záujmu o tento nový šport sa prvá súťaž konala až v roku 1969 a zúčastnilo sa na nej päť družstiev z Európy. Roku 1981 založilo Spojené kráľovstvo prvé národné parahokejové mužstvo a o rok neskôr ju nasledovala aj Kanada. Postupne vznikli ďalšie národné reprezentácie Spojených štátov, Estónska, Japonska, Švédska a Nórska.

V roku 1994 bol zaradený do programu Zimných paralympijských hier 1994 v Lillehammeri, v Nórsku. Vo finále zvíťazila reprezentácia Švédska nad Nórskom, čím sa stala historicky prvým víťazom v parahokeji na zimných paralympijských hrách. Na Zimných paralympijských hrách 2010 vo Vancouveri boli prvýkrát v histórii povolené zmiešané tímy.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému parahokej

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]